Kuvitus: Mikko Väyrynen
Kuvitus: Mikko Väyrynen

Saunasta liikkuu monenlaisia uskomuksia. Selvitimme tieteelliset käsitykset.

Mikä löylyssä polttaa?

Hyppäät lauteille ja heität kauhallisen kiukaalle. Selkänahassa kipristelee, kun lämpö lävähtää kiukaalta. Miksi löyly polttaa?

Arkijärki keksii syyksi äkillisen lämmönnousun, mutta vikaan menee.

Kauhallinen ei juuri nosta löylyhuoneen lämpötilaa. Kiukaalta salamannopeasti höyrystyvä vesi ei sekään kelpaa selitykseksi. Höyry ei iske tulikuumana, vaan ehtii hajaantua ja jäähtyä ennen kuin tavoittaa saunojan selän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oikeampi vastaus on vesihöyryn tiivistyminen iholle. Vettä kiukaalle viskottaessa vesihöyryn määrä lisääntyy sen verran, että sitä tiivistyy kylmille pinnoille. Lauteet ja seinät ovat kuumenneet saunan lämmetessä, joten kylmimmäksi pinnaksi jää saunoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilmiö on sama kuin silmälasien huurtumisessa. Huoneilma on talvisin varsin kuivaa, mutta pakkasesta sisälle tultaessa silmälasit ovat niin kylmät, että vähäinenkin ilmankosteus tiivistyy lasien pintaan.

Fiksu saunoja pitää löylynheitossa taukoja. Kun vesihöyry vähenee ilmasta, kosteus ei enää tiivisty, vaan päinvastoin ilma pystyy sitomaan lisää kosteutta. Siksi höyry alkaa haihtua iholta ilmaan. Samoin tekee hiki. Tämä haihtuminen jäähdyttää ihoa.

Miten syntyvät pehmeät löylyt?

Näkemyksiä makoisista löylyistä on yhtä paljon kuin kylpijöitä, mutta useimmat meistä pitävät pitkistä ja lempeistä löylyistä. Niiden synnyssä olennaisinta lienee kiukaan ja kivikeon koko.

Isossa kiukaassa on enemmän kiviä, ja niillä on enemmän lämpöä luovuttavaa pinta-alaa. Silloin veden haihtuminen kestää kauemmin. Ei ihme, että suuret katiskakiukaat ovat nykyisin suosiossa.

Kosteuskin vaikuttaa. Löyly tuntuu sitä kipakammalta, mitä kuivempi ja kuumempi sauna on.

Saman tekee ilmanvaihto. Perinteisessä saunassa löylyn laajentama ilma purkautuu ulos ja korvautuu uudella raikkaalla ilmalla, mikä koetaan pehmeänä. Toisin on kerrostalosaunassa, jossa korvausilma tulee yleensä kylpyhuoneesta.

Saunan muodolla on oma merkityksensä. Miellyttävän löylyn edellytyksenä on, että löyly kiertää tasaisesti koko keholle. Huokoinen hirsiseinä vaimentaa kosteutta ja kuumuutta. Lasi tai pintakäsitelty paneeli ei pysty samaan.

Suomessa kylvetään eniten sähkösaunassa, mutta mieluisimmat löylyt tarjoaa puulämmitteinen. Sellaisen omistaa joka kolmas saunan haltija.

Lue lisää

Maksullisessa artikkelissa vastaamme myös näihin kysymyksiin:

Mikä tuottaa saunassa auvoisan olon?

Pitääkö vihdat sitoa alkukesästä?

Tuhoaakö löyly siittiöitä?

Miten ahkerasti Suomi saunoo?

Onko vaarallista juoda saunaolut löylyssä?

Keksittiinkö sauna Suomessa?

Syödäänkö saunan jälkeen yhä saunalenkkiä?

Paljonko löylyssä irtoaa hikeä?

Edistääkö saunominen terveyttä?

Suojaako saunominen flunssalta?

Jos haluat lukea nuo kaikki, käy ostamassa kesäkuun 2015 Tiede joko painettuna lehtenä tai iPad-digilehtenä.

Jos olet tilaaja, voit lukea ne kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Reifengas
Seuraa 
Viestejä4752

Kun tuon saunaan jäitä, lisään siellä olevaa lämpömäärää.

Kun syön jääpalat, lisään omaa lämpömäärääni.

Voin siis hyvin, ja edelleen viileästä ihmisestä ihmisestä siirtyy lämpöä kuumempaan saunaan.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Vierailija

:)

 

Nyt ehtii vielä tehdä pakastimeen talveksi saunavastat. Nätti pieni vasta, sitten käärii elmu-kelmuun,,saa semmosia nättejä pötkylöitä, mahtuu paremmin. Eikä ole niin väliä onko raudus-vai hies- vaan kunhan on sopiva varsi ja lehdet oksissa.

Meinaan on sitten talvella mukava kynttilän valossa istua saunassa ja nuuskia kesän tuoksua, vähän ropsautaa lehdillä itseään tai pitää vatsan päällä kehoa rentouttamassa. Sitten voi lopuksi sillä pestä itseään,,saa hyviä aromeja.

Toinen on sitten että lehtiä kannattaa kerätä pieniin kangas- tai vaikkapa suodatinpussiin,nitoo suodatinpussin suun ja laittaa muovipussissa pakkaseen. Niitä voi käyttää jalkaveden hauteena, varpaat nauraa sitten talvella mukavasti.

 

:)

Sisältö jatkuu mainoksen alla