Makaki osoittaa kahdeksikkoa, josta saa palkinnoksi neljä tippaa enemmän herkkunestettä kuin nelosesta. Kuva: Margaret S. Livingstone
Makaki osoittaa kahdeksikkoa, josta saa palkinnoksi neljä tippaa enemmän herkkunestettä kuin nelosesta. Kuva: Margaret S. Livingstone

Reesusmakaki ynnää suhteellisia arvoja, ei tarkkoja numeroarvoja.

Reesusmakakit hahmottavat, että kaksi arvosymbolia yhdessä on enemmän kuin kumpikaan yksinään. Makakit kuitenkin systemaattisesti arvioivat pienemmän symbolin arvon todellista pienemmäksi, kertovat yhdysvaltalaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

Margaret Livingstone Harvardin lääketieteellisestä tiedekunnasta työtovereineen opetti kolmelle reesusmakakille kaksi erilaista ”numerojärjestelmää”, joista kumpikin koostui 26 symbolista. Ne edustivat arvoltaan 0–25 tippaa herkullista nestettä, joita apinoille tiputettiin palkkioksi.

Järjestelmä 1 koostui numeroista 0–9 ja 16 kirjaimesta. Järjestelmä 2 koostui palikkakuvioista, joita tehtiin mustaamalla 3x3-ruudukosta 4–5 ruutua.

Aluksi apinoille opetettiin ykkösjärjestelmän symbolien keskinäiset arvot. Mahdollisimman monta nestetippaa saadakseen makakit oppivat osoittamaan kahdesta symbolista arvokkaampaa noin 90 prosentissa yrityskerroista.

Sitten makakien annettiin valita yksittäisestä symbolista ja kahden yhdistelmästä. Ne oppivat arvioimaan, missä tapauksissa yhdistelmä oli yksittäistä arvokkaampi.

Oli kuitenkin mahdollista, että yhteenlaskemisen sijasta makakit opettelivat yhdistelmien arvoja erillisinä. Tämän poissulkemiseksi tutkijat siirtyivät kakkosjärjestelmään. Kun apinat olivat oppineet sen keskinäisen arvojärjestyksen, ne alkoivat päätellä kahden symbolin arvoja paljon nopeammin kuin ensimmäisenä oppimassaan ykkösjärjestelmässä. Kyseessä tosiaan oli ynnääminen, tutkijat päättelivät.

Makakien ynnäämisessä erikoista oli kuitenkin se, että ne näyttivät arvioivan symboliparin pienemmän osapuolen arvon systemaattisesti todellista pienemmäksi. Sen sijaan kun pienempiarvoinen symboli oli yksinään, apinat arvioivat sen arvon suhteessa toiseen symboliin oikein.

Makakit arvioivat määriä kaikissa tapauksissa suhteessa toisiinsa, eivät absoluuttisina lukuarvoina, tutkijat päättelevät.

Thelin
Seuraa 
Viestejä15
Liittynyt14.1.2014

Miten apinat laskevat yhteen

Ihmisetkin ymmärtävät lukuja intuitiivisesti samalla tavalla. Ymmärrämme kunnolla vain muutamaa ensimmäistä luonnollista lukua. Tämä näkyy alkuperäiskansoille tyypillisessä lukujärjestelmässä "yksi, kaksi, kolme, monta", ja koulutetutkin ihmiset pystyvät suoralta kädeltä sanomaan ilman päässälaskua näkemiensä esineiden määrän vain, jos esineitä on korkeintaan muutama. Kymmen- tai binäärijärjestelmäänkin tottuneet ihmiset ymmärtävät suuria lukuja suhteessa toisiinsa eikä tarkasti: 10^30 on...
Lue kommentti