Jalkapallon huomenna käynnistyvässä MM-turnauksessa potkitaan kaikkien aikojen tarkimmalla ja nopeimmalla välineellä, kertoo New Scientist. Adidaksen kehittämä kiso...

Jalkapallon huomenna käynnistyvässä MM-turnauksessa potkitaan kaikkien aikojen tarkimmalla ja nopeimmalla välineellä, kertoo New Scientist. Adidaksen kehittämä kisojen virallinen pallo, Fevernova, on 25 prosenttia tarkempi ja 10 prosenttia nopeampi kuin Ranskassa 1998 käytetty kisapallo.

Ylivoima piilee uusissa materiaaleissa, jotka tehostavat voiman siirtoa jalasta palloon ja pitävät yllä sen pyöreyttä. Fevernovan polymeeripinnan alla on vaahtokuori, ja kumista ydintä suojaa kangasverkko, joka pitää pallon kuosissaan ilmalennon aikana. Tarkkuus kärsii, jos muoto vääristyy. Vaahtomainen kerros puolestaan sisältää kimmoisia kaasutäytteisiä kuplia, jotka takaavat tasaisen voimasiirron. Fevernovaa on pehmeä potkaista, eikä se ime itseensä paljon energiaa, jota säästyy enemmän itse liikkeeseen. Nopeuden lisäksi kisapallolla on painoetu. Pienet ulkomitat ja sääntöjen ylärajalla kieppuva paino tekevät Fevernovan lentoradasta tavallista tarkemman.

Jalkapallon MM-turnaus pelataan pelataan Japanissa ja Koreassa touko- ja kesäkuussa.