Linnunradan keskustan hurjuudessa syntyy antihiukkasia ja hiukkasia, jotka hävittävät toisensa välittömästi annihiloitumalla (kuva: NASA/CXC/UCLA).
Linnunradan keskustan hurjuudessa syntyy antihiukkasia ja hiukkasia, jotka hävittävät toisensa välittömästi annihiloitumalla (kuva: NASA/CXC/UCLA).

Fyysikot arvelevat muodostaneensa ensimmäistä kertaa molekyylejä atomeista, joissa on sekä ainetta että antiainetta.

Fyysikot arvelevat muodostaneensa ensimmäistä kertaa molekyylejä atomeista, joissa on sekä ainetta että antiainetta.

Kalifornian yliopiston tutkija Allen Mills kertoo Nature –lehdessä, että hänen tutkimusryhmänsä on mitannut merkkejä positronium-molekyyleistä, jotka koostuvat positronium-atomeista. Ne puolestaan rakentuvat elektronista ja sen antihiukkasesta positronista, jonka sähkövaraus on positiivinen. Positroniumissa negatiivisesti varautunut elektroni siis kiertää positiivisen protonin sijaan positiivista elektronia. Muutoin tilanne on sama kuin vetyatomissa: sähkömagneettinen voima pitää atomin koossa.

Periaatteessa positronium-atomit voivat liittyä molekyyleiksi yhtä helposti kuin kaksi vetyatomia. Käytännössä näin ei tapahdu, sillä luonnossa antiaine ja aine tuhoavat toisensa välittömästi annihiloitumalla. Keinotekoisesti aina vuodesta 1951 asti tehdyt positronium-atomitkin ovat lyhytikäisiä. Siksi niistä muodostunutta kaasua on vaikea saada niin tiheäksi, että ne yhtyisivät molekyyleiksi.

Mills ja hänen kumppaninsa suuntasivat reiälliseen lasilevyyn positronisuihkun. Törmäyksessä osa positroneista haali itselleen elektronin ja joihinkin reikiin kasaantui positronium-atomeita niin runsaasti, että niistä muodostui molekyylejä. Millss ryhmineen päätteli molekyylien muodostumisen elektronien ja positronien annihilaatiossa syntyneen gammasäteilyn voimakkuudesta. Vuonna 1992 tanskalaiset fyysikot onnistuivat yhyttämään positroniumin tavalliseen vetyatomiin, mutta kahden positriumin liittäminen toisiinsa ei ole onnistunut tätä ennen. Jos positronium-molekyylejä todella syntyi, tutkijat ovat päässeet käsiksi aivan uudenlaiseen kemiaan.

Musiikki soi aivoissa kaikkialla. Kuva: Getty Images

Kansien kärkitilan nappasi koira.

Tiede-lehden lukijat ovat antaneet vuosipalautteensa eli äänestäneet vuoden 2017 jutut ja kannet.

Tänä vuonna Tieteessä julkaistiin 76 artikkelia. Kannatus jakautui laajalti, mutta kolmen kärki oli hyvin tasainen. Sijat ratkesivat muutamilla äänillä.

Vuoden jutut

1.  Aivot rakastavat musiikkia

Artikkeli kertoi, kuinka musiikki on paljon muutakin kuin kuuntelunautinto. Musiikkiharrastus vahvistaa aivoja ja kehittää kognitiivisia valmiuksia keskittymiskyvystä muistiin ja älyyn.

Artikkeli ilmestyi numerossa 11/2017. Kirjoittajat olivat tiedetoimittajat Panu Räty ja Kirsi Heikkinen.

2. Mitä koira näkee sinussa?

Artikkeli kysyi, miten paras ystävämme suhtautuu meihin ja mitä se meidän mielenliikkeistämme ja tekemisistämme tajuaa.

Artikkeli ilmestyi numerossa 6/2017. Kirjoittaja oli tiedetoimittaja Maija Karala.

3. Elämän suurimmat arvoitukset

Artikkeli kysyi, mitä nykytiede sanoo maailman pohdituimmista asioista, kuten tietoisuuden olemuksesta ja elämän tarkoituksesta.

Artikkeli ilmestyi numerossa 2/2017. Kirjoittajat olivat New Scientist -lehden tiedetoimittajia.

 

Lue Digilehdet.fi:ssä

Jos olet jonkin Sanoman aikakauslehden tilaaja, voit lukea voittoisat artikkelit Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevista linkeistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

 

Vuoden kannet

Tasainen oli myös kansiäänestys. Lämpenevän luonnon maapallojäätelö ja Eurooppaa valtaava susi hävisivät vain hienoisesti koiralle.

Äänestyksen voittajat

Arvonnassa muhkean tietokirjapaketin voittivat

Jaakko Rantanen, Hämeenlinna

Nikolas Uso, Helsinki

Veera Vedenpää, Teerijärvi

 

Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.
Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.

Punkilla on ikää sata miljoonaa vuotta.

Meripihkaan kivettyneet eläimet ovat melkein kuin valokuvia dinosaurusten ajasta. Nyt Myanmarista on löytynyt kivettynyttä meripihkaa, jonka sisällä on ikivanha punkki.

Pieni otus on imenyt itsensä täyteen dinosauruksen verta ja tarraa yhä kiinni dinosauruksen sulkaan. Muinaisen havupuun pihkaan on ikuistunut hetki sadan miljoonan vuoden takaa.

Meripihkasta on löytynyt aiemmin vanhempiakin ötököitä ja esimerkiksi kokonainen muinainen linnunpoikanen. Nyt löytynyt punkki on ensimmäinen suora todiste siitä, että nämä verenimijät kiusasivat myös muinaisia eläimiä.

Toki tiedetään, että punkkeja oli olemassa jo yli 200 miljoonaa vuotta sitten. On kuitenkin harvinaista, että sekä loiseläin ja kappale sen isäntää ovat kivettyneet samaan pihkanpalaseen.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja, kuuluiko meripihkaan jämähtänyt sulka dinosaurukselle vai eräälle esihistorialliselle linnulle.

Tiedetään, että useat teropodien alalahkoon kuuluneet dinosaurukset olivat höyhenpeitteisiä. Teropodien kuuluisin edustaja on Tyrannosaurus rex. Teropodeista kehittyivät myös nykyiset linnut.

Pihkasta löytynyt punkki on tieteelle uusi ilmestys. Se edustaa aiemmin tuntematonta punkkilajia ja tutkijat antoivat sille nimeksi Deinocroton draculi, Draculan hirmuinen punkki.

Havupuun pihkaan on tarttunut muutakin kiintoisaa. Tutkijat löysivät useita meripihkaan kivettyneitä punkkeja, ja osaan niistä näyttää tarttuneen pieniä karvoja. Näiden karvojen tutkijat arvelevat olevan peräisin erään kuoriaislajin toukasta.

Nämä toukat elävät nykyäänkin lintujen ja nisäkkäiden pesissä ja popsivat pesänhaltijasta varisevaa kuollutta ihosolukkoa ja sulkia. Kun toukkia on paljon, niistä irtoilevat karvat voivat muodostaa pesän pohjalle maton.

Niinpä tutkijat päättelevät, että punkit ovat vierailleet jonkin sulkapeitteisen dinosauruksen pesässä, missä niihin on myös takertunut näitä toukkien karvoja.

Verenimijät karvoineen ja dinosauruksesta tai linnusta irronnut sulka ovat sitten jämähtäneet kiinni puun pihkaan, joka sopivissa olosuhteissa kivettyy ja vuosimiljoonien saatossa kerrostuu merenpohjaan.

Vaikka yksi punkeista on täynnä verta, joka mahdollisesti on peräisin dinosauruksesta, ei ole toivoakaan, että näistä muinaisjäänteistä saataisiin dinosauruksen dna:ta. Perimäaines ei säily ehjänä siinä kivettymisprosessissa, jossa meripihka muodostuu.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.