Sähköisesti varattu atomi (punainen) saa molekyylin sähköä johtavaksi. Kuva: <span class="photographer">National Research Council of Canada</span>
Sähköisesti varattu atomi (punainen) saa molekyylin sähköä johtavaksi. Kuva: National Research Council of Canada

Piisirut korvataan ennen pitkää molekyyleillä.

Uusia, yksittäisistä molekyyleistä muodostuvia diodeja on testattu ja ne on havaittu toimiviksi. Molekyylidiodit ovat tuhat kertaa perinteistä diodia pienempiä ja mahdollistavat siten entistä nopeamman elektroniikan. Näyttää siltä, että piisirut korvataan ennen pitkään molekyyleillä.

Diodi on eräänlainen yksisuuntainen virtaportti ja tärkeä osa sähköpiirejä. Ensimmäiset diodit olivat suuria tyhjiöputkia. Nykyisin ne perustuvat puolijohteisiin. Tulevaisuudessa niitä rakennettaneen yksittäisistä molekyyleistä.

”Yksittäisistä molekyylistä muodostuvat sähköiset komponentit perustuvat orgaanisiin molekyyleihin, joiden sähköinen käyttäytyminen on räätälöity kemiallisesti”, toteaa Ivan Oleynik, USF:n (University of South Florida) fysiikan professori Newswisen tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Molekyylielektroniikka ei ole jännittävä ala pelkästään sovellustensa takia. Se kiehtoo myös poikkitieteellisyytensä takia. Ala yhdistää fysiikan, kemian, materiaalitieteen, tietojenkäsittelytieteen ja insinöörien taidot.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla