Katkonainen kuorsaus kertoo uniapneasta. Kuva: Getty Images
Katkonainen kuorsaus kertoo uniapneasta. Kuva: Getty Images

Johtuisiko ainainen väsymys unenaikaisista hengityskatkoista? Oman apneariskinsä voi arvioida helpolla Stop-Bang-testillä.

Uniapneaa sairastaa Suomessa arviolta ainakin 300 000 ihmistä, joista iso osa on diagnosoimatta. Turun yliopiston professori, uniapneatutkija ja keuhkolääkäri Tarja Saaresranta puhuu jo kansantaudista.

Saaresrannan mukaan sairauden yleistymiseen on kaksi pääsyytä. Suurin on väestön lihominen. Toinen on se, että uniapneapotilaat tunnistetaan aiempaa paremmin. Kumpikin kasvattaa potilaslukua nyt reippaasti.

Vaikka lihominen on suurin syy uniapnean yleistymiseen, noin joka kolmas tautia sairastava ei ole ylipainoinen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uniapnean voi tunnistaa äänekkäästä kuorsauksesta, jota katkovat hiljaiset hetket ja niiden jälkeiset korahtelut, äkilliset hengenvedot. Tasaisena pörräävä kuorsaus sen sijaan viittaa harvoin uniapneaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riskiä voidaan esiseuloa helpolla testillä, jonka kanadalais-singaporelainen tutkijaryhmä kehitti vuonna 2016. Testin nimi Stop-Bang tulee sanoista Snoring, Tiredness, Observed apnea, high blood Pressure, BMI, Age, Neck circumference, male Gender.

Testaa oma riskisi:

 

Lue lisää

Helmikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä selvittää, mistä unenaikaiset hengityskatkokset johtuvat, mitä niistä seuraa ja miten niitä hoidetaan.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla