Moniavioisuus koulii hiiren siittiöistä voitokkaita.

Moniavioisuuden muovaamat hiiret pärjäävät paremmin naaraiden hedelmöityskisassa kuin yksiavioisuudessa kehittyneet lajiveljensä, huomattiin Länsi-Australian yliopiston tutkimuksessa.

Tutkija Renée Firman kasvatti kahta hiiriporukkaa, joista toiset elivät moniavioisissa suhteissa, toiset taas saivat pitäytyä yhdessä kumppanissa. Kahdentoista sukupolven jälkeen hän pisti lisääntymiskilpailun koulimat moniavioiset hiiret ja kilpailulta säästyneet yksiavioiset hiiret testiin: kuka siittää eniten? Voiton veivät moniavioiset.

Kummankin ryhmän koiraat parittelivat perätysten samojen naaraiden kanssa. Poikueista 53 prosenttia oli molempien koiraiden jälkeläisiä, 33 prosenttia moniavioisten koiraiden siittämiä ja vain 14 prosenttia yksiavioisten koiraiden jälkikasvua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Moniavioisuuden muokkaamat hiirikoiraat säilyttivät lisääntymisetunsa riippumatta siitä, saivatko ne paritella ensimmäisenä vai vasta kakkosena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koe osoitti, että hiirikoiraiden siemennesteet kilpailevat naaraan hedelmöittämisestä. Moniavioisuuden luoma valintapaine oli suosinut runsaasti siemennestettä ja vilkkaampia siittiöitä tuottavia hiiriä.

Kokeessa käytetyllä valintamenettelyllä ei ollut mitään selkeää vaikutusta koiraiden kokoon tai käyttäytymiseen eikä naaraiden hedelmällisyyteen.

Tutkimuksen julkaisi BMC Evolutionary Biology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla