Kosketus suurentaa vaikka tuhatkertaiseksi.
Kosketus suurentaa vaikka tuhatkertaiseksi.

Suomessa kehitetty monikosketusnäytöllinen mikroskooppi pistää pienoismaailman tarkastelun uusiksi.

Kun yhdistetään webmikroskooppi ja suurikokoinen monikosketusnäyttö, saadaan tulokseksi uudenlainen mikroskooppi. Pöydän tai jopa seinän kokoista näyttöä koskettamalla pystytään navigoimaan ja zoomaamaan aivan kuten tavallista mikroskooppia käytettäessä.

Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMMin ja suomalaisen monikosketusnäyttöjä valmistavan MultiTouch-yrityksen yhteistyönä syntynyt monikosketusmikroskooppi mullistaa keksijöidensä mukaan mikroskopian opetuksen.

Laitteen käyttäjä voi kosketusohjauksen avulla siirtyä näytteen luonnollisesta koosta jopa 1000-kertaiseen suurennokseen. Tällä tarkkuudella esimerkiksi kudosnäytteessä voidaan erottaa solut ja solunsisäiset osat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmäopetuksessa opettaja ja opiskelijat voivat seistä näytön ympärillä ja tutkia samaa näytettä yhdessä. Kosketusmikroskooppi tottelee monen ihmisen käsiä ja sormia yhtä aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Monikosketusmikroskooppi tuo uuden ulottuvuuden interaktiiviseen opetukseen. Menetelmän käyttö on lisäksi paljon helpompi omaksua kuin perinteinen mikroskopointi", dosentti Johan Lundin FIMMistä sanoo.

Menetelmässä biologiset näytteet muutetaan digitaaliseen muotoon mikroskooppiskannerilla ja tallennetaan kuvapalvelimelle. Kosketusnäytöllä näkyvät mikroskooppikuvat luetaan internetin kautta kuvapalvelimelta. Yksittäisen kuvan koko voi olla jopa 200 gigatavua.

"Tieteellisissä kokouksissa tämä on myös erittäin havainnollinen ja luotettava tapa tarkastella mikroskooppinäytteitä esimerkiksi tilanteissa, joissa pitää saavuttaa yksimielisyys uudesta tautiryhmästä tai harvinaisesta tapauksesta", Lundin toteaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla