Vitamiini- ja kivennäisainelisästä oli tutkimuksessa hyötyä yli 65-vuotiaiden aivotoiminnalle. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Vitamiini- ja kivennäisainelisästä oli tutkimuksessa hyötyä yli 65-vuotiaiden aivotoiminnalle. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Tutkimuksen tekijät eivät silti ole valmiita suosittelemaan ikääntyneille päivittäisiä monivitamiinilisiä.

Päivittäinen monivitamiini- ja kivennäisainelisä voi jarruttaa tiedonkäsittelytaitojen heikentymistä iäkkäillä ihmisillä, yhdysvaltalainen tutkimus kertoo.

Kyseessä on tutkimusryhmän mukaan ensimmäinen laaja ja pitkäaikainen tutkimus, jonka mukaan monivitamiini- ja kivennäisainelisän käyttö voi parantaa iäkkäiden kognitiivisia taitoja.

Monivitamiini auttoi erityisesti niitä koehenkilöitä, joilla oli taustalla sydän- ja verisuonitauteja. Asiasta tarvitaan kuitenkin lisää näyttöä, tutkijat kirjoittavat Alzheimer’s & Dementia -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmä ei suosittele ikääntyneille päivittäistä vitamiinilisää vain omien tulostensa perusteella, sanoo gerontologian professori Laura Baker uutiskanava CNN:n haastattelussa. Wake Forest -yliopistossa työskentelevä Baker on tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat seurasivat yli 2 200 ikääntynyttä henkilöä kolme vuotta. Osallistujat olivat täyttäneet 65 vuotta, ja heidän keski-ikänsä oli tutkimuksen alkaessa 73 vuotta.

Koehenkilöt jaettiin ryhmiin, ja he ottivat päivittäin kolmen vuotta joko monivitamiini-kivennäisainelisää, kaakaouutetta, näitä molempia tai lumevalmistetta.

Tutkijat odottivat, että kaakaouute voisi edistää tiedonkäsittelyä. Tutkimuksista on saatu viitteitä siitä, että kaakao voisi hyödyttää muistia ja toiminnanohjausta, mutta näyttö on ollut hyvin vaihtelevaa.

Tuoreessa tutkimuksessa kaakaouutteen ei havaittu vaikuttavan tiedonkäsittelytaitoihin.

Monivitamiinilisä näytti sen sijaan hidastavan kognitiivista heikentymistä 1,8 vuodella tai 60 prosentilla. Tutkijat kirjoittavat kuitenkin, että arvio perustuu ”epätarkkaan mittapuuhun” ja asiasta tarvitaan lisää tutkimusta.

Osallistujien tiedonkäsittelytaitoja testattiin vuosittain puhelinhaastattelussa. Otos ei edustanut Yhdysvaltain koko väestöä, sillä suuri osa osallistujista oli valkoisia korkeasti koulutettuja.

Se, että vitamiinilisä hyödytti erityisesti sydän- ja verisuonisairauksista kärsineitä, ei yllättänyt asiantuntijoita.

”Tiedämme, että sydän- ja verisuoniterveyden sekä aivoterveyden välillä on vahva yhteys”, sanoo CNN:lle neurologian professori

Keith Vossel Kalifornian yliopistosta Los Angelesista. Hän ei osallistunut tutkimukseen.

”Tiedetään hyvin, että niillä, joilla on sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, voi olla veressään vähäisemmät tasot vitamiineja ja kivennäisaineita. Siten näiden vitamiinien ja kivennäisaineiden täydennys voisi parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä ja sen nojalla kognitiivista terveyttä.”

Mekanismi, jolla monivitamiinilisä voisi vaikuttaa tiedonkäsittelytaitoihin, on kuitenkin epäselvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla