Yutu 2 lähti ajelemaan. Kuva: Kiinan avaruushallinto
Yutu 2 lähti ajelemaan. Kuva: Kiinan avaruushallinto

Yutu 2 tuli siististi ramppia alas. Laskeutumispaikan pinta on kiinalaistutkijan mukaan pehmeää kuin lumi.

Mönkijä on laskeutunut Kuun toisen puolen pinnalle ja jättänyt jälkensä kuun pintaan. Se oli kiinni Kiinan Chang’e 4 -luotaimessa, joka laskeutui Kuun kääntöpuolelle onnistuneesti torstaina. Kiinan avaruushallinto ei aikaillut, vaan se lähetti mönkijän liikkeelle heti kohta laskeutumisen jälkeen.

Näin ihmisen valmistama laite liikkuu ensi kertaa Kuun sillä puolella, joka ei koskaan näy Maahan.

Yutu 2 -niminen mönkijä laskeutui ramppia pitkin Kuun pehmeälle, lumimaiselle pinnalle ja alkoi tutkia lähimaastoa. Kiinan avaruusvirasto julkisti kuvan, jossa näkyy ajoramppi ja mönkijä, joka on jo kulkenut ensimmäisen metrinsä Kuun pinnalla.

Laskeutuja ja mönkijä ovat lähellä Kuun etelänapaa niin sanotulla Aitkenin tasangolla. Mönkijä aikoo tutkia Kuuta Von Kármánin kraatterissa, joka on osa Aitkenia. Kraatterin läpimitta on 186 kilometriä.

Kiinan edellinen kuumönkijä Yutu 1 oli hieman epäonninen Change’e 3:n lennolla joulukuussa 2013. Se seisahtui matkattuaan vain alle sata metriä Kuun näkyvällä puolella.

Lennoissa on paljon samaa tekniikkaa, koska Change’e 4 tehtiin Chang’e 3:n varalaitteeksi, kertoo verkkosivu Space.com.

”Tämä on pieni askel mönkijälle, mutta valtava harppaus Kiinan kansakunnalle”, mukaili kiinalainen Wu Weiren kuumies Neil Armstrongin sanontaa vuodelta 1969.

Hän kertoi mönkijän liikkeistä Kiinan valtion televisioyhtiölle CCTV:lle. Wu Weiren on yksi Kiinan avaruushallinnon Kiinan Lunar Exploration -hankkeen pääsuunnittelijoita.

Kiinalaisten mönkijässä on kuusi pyörää, joista jokainen on vetävä. Näin mönkijä voi jatkaa liikettään, vaikka yksi pyörä seisahtuisi.

Yutu 1:n suurin nopeus on noin 220 metriä tunnissa. Se voi kiivetä kukkulalle, jonne on 20 asteen nousu. Se voi myös ylittää kivisen esteen, joka on noin 20 senttimetriä korkea.

Uutinen Kiinan laskeutumisesta Kuun toiselle puolen näytti piristävän ihmisiä pääkaupunki Beijingin kaduilla. Monet sanoivat valtion tv:lle, että nyt Kiina voi saavuttaa avaruuslennoissa ja -tekniikoissa Yhdysvallat, tai jopa ohittaa sen, kertoo verkkosivusto Phys.org.

Kuuhun on tähän mennessä aina laskeuduttu sen näkyvälle puolelle. Pinnamuoto on toisella puolella paljon rokonarpisempi kuin Kuun näkyvällä puolella.

”Kuun pinta on pehmeää, samanlaista kuin kävelisi lumessa”, sanoi yksi Kiinan mönkijän suunnittelijoista eli Shen Zhenrong CCTV:lle.

Kuun toisella puolella ei ole Maan radiohälyä. Siksi siellä voisi tutkia rauhassa maailmankaikkeuden radiosäteilyä.

Kiina tähtää avaruusohjelmassaan tukikohtaan Kuussa

Kiinan avaruusohjelma jatkuu heti ensi vuonna. Luotain Chang’e 5 yrittää ottaa näytteen Kuun maaperästä ja tuoda sen maapallolle.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31136
Liittynyt16.3.2005

Mönkijä ampaisi liikkeelle Kuun kääntöpuolella

lokki kirjoitti: Mistäs tuo johtuu, että aurinko paistaa kirkkaammin kuvan oikeaan reunaan, vaikka tulee vinosti vasemmalta. Onko tuossa pilviä edessä, vai kenties heijastin, joka vaihtaa valon suunnan, muttei varjon suuntaa. Kuvan keskiosa on jostain syystä selvästi kirkkaampi. Miksi. Sitä on mahdoton sanoa kuvan perusteella, mutta näyttää ihan tavalliselle objektiivin vinjetoinnilta. Jotakuinkin kaikki objektiivit hukkaavat reunoilla kulkevia valonsäteitä ja kuva on himmeämpi reunoilla. Ehkä...
Lue kommentti