Maratonin loppuosuora kulki Endeavour-kraatterin reunamilla. KUVA: Nasa
Maratonin loppuosuora kulki Endeavour-kraatterin reunamilla. KUVA: Nasa

Opportunityn maraton on kulkuneuvojen matkaennätys Maan ulkopuolella.

Maaliviivaa ei ollut Marsin pinnalla kraatterin reunalla, mutta lennonjohto Maassa oli laskenut matkan tarkasti.

Mars-mönkijä Opportunity oli tiistaina taivaltanut vieraalla taivaankappaleella ensi kertaa maratonin mitan, siis 42 195 metriä.

Se on kulkuneuvojen matkaennätys Maan ulkopuolella. Opportunity tosin kohosi kärkeen jo viime vuonna, kun se ohitti Neuvostoliiton Lunokhod 2-mönkijän kulkeman matkan Kuussa.

Lunokhod 2 seisahtui Kuun pinnalla 4. heinäkuuta 1973, kun sen laitteisiin pääsi liikaa pölyä. Mittarissa oli silloin arvioiden mukaan hieman yli 39 tai lähes 40 kilometriä.

“Ensi kertaa maraton on kuljettu toisen taivaankappaleen pinnalla”, sanoo John Callas Opportunityn lennonjohdosta Jet Propulsion -laboratoriosta Kaliforniassa.

”Opportunityn matkaa ei ole tehty ennätyksiä varten. Silti on hienoa, että se on taivaltanut näin pitkän matkan”, Callas kertoo Nasan tiedotteessa.

Opportunityn oletettiin alun perin liikkuvan Marsissa vain kolme kuukautta vuonna 2004, kun se laskeutui ilmatyynyjen varassa Marsin pinnalle.

Mutta matka vain jatkuu yhä Endeavourin kraatterin ympäristössä. Opportunity matkaa noin 3,5 kilometriä vuodessa. Yhdentoista vuoden aikana Opportunity on napannut yli 170 000 valokuvaa.

Opportunity ja sen sisarmönkijä Spirit suunniteltiin kestämään 90 Marsin päivää – päivä on Marsissa hiukan pitempi kuin Maassa – sen hyytäviä oloja ja hiekkamyrskyjä.

Joskus tämäkin ennätys rikkoutuu. Euroopan avaruusjärjestö Esa aikoo lähettää Marsiin vuonna 2018 uuden mönkijän, Exomarsin.

Esa on suunnitellut, että Exomars taivaltaa perillä tasaista 70 metrin päivätahtia. Uuteen matkaennätykseen menee näillä näkymin siis vuosia.

Lennonjohto eli Jet Propulsion -laboratorion henkilökunta juhlii maratonin matkaennätystä viestijuoksulla ensi viikolla.