Japanilainen kuumönkijä Moonraker-Tetris on noin polvenkorkuinen. Siinä on kaksi osaa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, se lentää Kuuhun vuoden 2016 jälkipuoliskolla amerikkalaisen kuumönkijän Andyn kanssa. Kuva: <span class="photographer">Team Hakuto 
</span>
Japanilainen kuumönkijä Moonraker-Tetris on noin polvenkorkuinen. Siinä on kaksi osaa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, se lentää Kuuhun vuoden 2016 jälkipuoliskolla amerikkalaisen kuumönkijän Andyn kanssa. Kuva: Team Hakuto

Kolme pientä mönkijää laskeutuu Kuuhun saman raketin kyydissä vuoden 2016 lopulla.

Kuussa ajetaan ehkä kilpaa ennen vuoden 2016 loppua. Kisa olisi ensimmäinen vieraalla taivaankappaleella.

Kolme pientä mönkijää laskeutuu Kuuhun saman raketin kyydissä vuoden 2016 lopulla, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Mönkijät tavoittelevat hakukoneyhtiö Googlen julkistamaa LunarX-palkintoa. Google jakaa parhaille mönkijöille yhteensä 30 miljoonaa dollaria eli 27,5 miljoonaa euroa. Voittaja saa potista 20 miljoonaa dollaria.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voittajan pitää saada ajoneuvonsa Kuuhun, ja mönkijän on liikuttava kuuperällä vähintään 500 metriä. Laitteen on myös lähetettävä kuvia ja videokuvaa kuuperältä. Näillä näkymin mönkijät laskeutuvat Lacus Mortiksen alueelle Kuun koilliseen osaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rahtilennon Kuuhun on jo tilannut yksityinen avaruusyhtiö Astrobotic, joka sijaitsee Pittsburghissa Yhdysvalloissa. Rahtina on yhtiön oma mönkijä, nimeltään Andy. Se on rakennettu Garnegie Mellon -yliopistossa.

Kaksi muuta mönkijää tulevat kyytiin Japanista Hakutonin joukkueelta, ja ne ovat nimeltään Moonraker ja Tetris.

Mönkijät vie Kuuhun yksityisen SpaceX yhtiön Falcon 9-kantoraketti. Sillä on aiemmin muun muassa viety satelliitteja Maata kiertävälle radalle.

Perillä mönkijät päästää Kuun pinnalle laskeutuja, jonka on valmistanut Astorbotic. Lento on suunniteltu vuoden 2016 toiselle puoliskolle. Se lähtee Cape Canaveralista Floridasta.

Laskeutuja voi viedä Kuuhun isohkon 2 500 kilon hyötykuorman. Laskeutujassa on siksi yhä tilaa muillekin mönkijöille.

Ehkä mukaan tulee vielä muitakin mönkijöitä, sillä Googlen Lunar X -kisassa on ainakin nimellisesti mukana vielä vajaat 20 joukkuetta.

Mönkijät päästetään Kuun pinnalle samalla hetkellä. Näin kisa alkaa samalta viivalta. ”Tästä tulee Kuun oma Formula 1”, sanailee Astroboticin toimitusjohtaja John Thornton.

Googlen Lunar X-kilpailun mönkijöistä monia on rakennettu yliopistojen kampuksilla ympäri maailmaa.

Kun kisa julkistettiin syyskuussa 2007, ilmoittautui mukaan nopeasti yli 30 ryhmää eri puolita maailmaa. Yli kymmenen joukkuetta on jättänyt kisan kesken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla