Muiden keskustelut häritsevät keskittymistä avokonttorissa. Kuva: Akseli Valmunen
Muiden keskustelut häritsevät keskittymistä avokonttorissa. Kuva: Akseli Valmunen

Merkityksettömään meluun korva ei välttämättä tartu.

Avokonttoreita puolustetaan usein sillä, että seinättömyys tehostaa yhteistyötä ja vuorovaikutusta työntekijöiden kesken. Japanilaistutkijoiden mukaan töistä puhuminen päinvastoin tekee työstä tehotonta – nimittäin niiden työtoverien, jotka sattuvat olemaan kuuloetäisyydellä juttelijoista.

Tämä kävi ilmi, kun tutkija Takahiro Tamesue Yamaguchin yliopistosta ryhmineen testasi sekä keskustelun että merkityksettömän melun vaikutusta kognitiiviseen suoritukseen.

Koehenkilöiden tarkkaavaisuutta koeteltiin kokeessa, jossa piti löytää ja laskea poikkeuksellisia seikkoja toistuvien ilmiöiden seasta. Tämän lisäksi koehenkilöt arvioivat, kuinka ärsyttävältä meteli tuntui.

Kaikkien tehtävien aikana koehenkilöiden aivotoimintaa mitattiin päähän kiinnitetyillä antureilla.

Tulokset osoittivat, että merkityksellinen meteli, kuten musiikki ja keskustelu, ärsyttivät subjektiivisesti enemmän kuin pelkkä taustamelu.

Merkityksellinen melusisältö häiritsi myös muistia ja matemaattista suorituskykyä. Aivosähkökäyrän vasteet madaltuivat huomattavasti melun aikana, mikä kielii tarkkaavuuden hajoamisesta.

Työpaikoilla ja kouluissa pitäisikin kiinnittää huomiota paitsi meluun myös siihen, millaista melu on.

”Lähellä käytävät keskustelut häiritsevät työntekoa. Avokonttoria ei voi äänieristää, joten tällaista merkityksellistä melua voi yrittää peittää jollakin toisella äänellä”, Tamesue vinkkaa tiedotteessa.

Tamesue esitteli ryhmänsä tuloksia akustiikan tutkijoiden kokouksessa Havaijilla.

MikkoL
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt7.12.2016

Muiden juttelu häiritsee työntekoa eniten

Jep omalla työpaikallani mikään ei keskeytä ajatusta ja näin työntekoa kuin naisten kuulumisten vaihto, niin mukavaa kuin se onkin työpaikan ilmapiirille ja yleiselle viihtyvyydelle. Ainakin näin miesaivoilla keskittyminen tuntuu mahdottomalta keskustelun ohessa. Eipä tuo kai uutta tietoa ollut mutta vahvistan kyllä tuon tutkimuksen tulokset.
Lue kommentti