Litulaukka(Alliaria petiolata).
Litulaukka(Alliaria petiolata).

Litulaukka antoi potkua tanskalaisten paisteihin.

Astioihin jääneet tähteet paljastavat, että Pohjois-Euroopassa käytettiin mausteita jo esihistoriallisella ajalla.

Brittiläisen Yorkin yliopiston tutkijat analysoivat keittoastioiden sirpaleista mustuneita ruuanjämiä. Ne sisälsivät  mikroskooppisia jäänteitä fossiloituneista kasvinosista, jotka muistuttavat litulaukan siemenen kappaleita. Litulaukka on maustekasvi. Sen ravintoarvo on vähäinen, mutta maku pippurinen ja sinappiin vivahtava.

Samoista ruukunkappaleista löytyi myös rasvoja, joista osa oli peräisin meren-, osa maanelävistä ja osa kasveista. Tästä voi päätellä, että litulaukkaa käytettiin kaikkien näiden ruoka-aineiden maustamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruukunkappaleet oli löydetty Tanskasta ja Saksasta. Ne olivat vähintään 6100 vuotta vanhoja eli kaudelta, jolloin  ihmiset olivat siirtymässä metsästyksestä ja keräilystä maanviljelykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Plos One.

Sisältö jatkuu mainoksen alla