Tutkijoiden muodostama kuva Antikythera-mekanismista. Kuva: <span class="photographer">The Antikythera Mechanism Research Project.</span>
Tutkijoiden muodostama kuva Antikythera-mekanismista. Kuva: The Antikythera Mechanism Research Project.

Kaksituhatta vuotta vanha palasina löydetty tähtitieteellinen laskin osoittautui hienostuneemmaksi kuin luultiin.

Palasina löydetty tähtitieteellinen laskin toiselta vuosisadalta ennen ajan laskun alkua on uuden tutkimuksen mukaan hienostuneen monimutkainen. Yhtä monimutkaista laskinta ei rakennettu seuraavaan tuhanteen vuoteen - tai ainakaan sellaisen jäänteitä ei ole löydetty.

Kreikkalaiset sukeltajat löysivät sata vuotta sitten laivan hylystä muiden useita pronssimöykkyjä. Laiva ajoitettiin vuoteen 65 e.a.a. Myöhemmin pronssipalaset liitettiin jonkinlaiseen tähtitieteelliseen kojeeseen, jota alettiin nimittää Antikythera-mekanismiksi. 1970-luvulla historioitsijat tutkivat möykkyjä gammaradiografilla ja päättelivät niiden kuuluneen laitteeseen, joka muodostui 30 erilaisen hammaspyörän yhdistelmästä ja kolmesta erilaisella asteikolla varustetusta osoitintaulusta. Kojeen oletettiin olleen jonkinlainen kalenteri, josta voi lukea Kuun ja Auringon paikat.

Nyt Mike Edmunds työtovereineen tutki pronssimöykkyjä röntgentomografialla ja päätyi siihen, että Antikythera-mekanismi sisälsi peräti 37 hammaspyörää. Tutkijoiden mukaan sillä laskettiin todennäköisesti Kuun ja Auringon lisäksi myös planeettojen paikat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla