Nykyohra kasvattaa suuret jyvät. Rautakauden maamies joutui tyytymään paljon pienempiin, sillä viljat eivät olleet nykyisen veroisia. Kuva: Carport / Wikimedia Commons
Nykyohra kasvattaa suuret jyvät. Rautakauden maamies joutui tyytymään paljon pienempiin, sillä viljat eivät olleet nykyisen veroisia. Kuva: Carport / Wikimedia Commons

Alussa oli polttopelto ja koukkuaura.

Ihmiskunnan suuri keksintö, maanviljely, ilmaantui Suomeenkin jo kivikaudella, eri arvioiden mukaan 4 000–7 000 vuotta sitten. Pitkään uudesta elinkeinosta viestivät vain jyvät, jauhinkivet ja piisirpit. Peltoja puuttui. 1900-luvun loppupuolella niitä alkoi löytyä, ja nykyään muinaispeltoja on tiedossa toistakymmentä Etelä-Suomesta, Pohjanmaalta ja Savosta.

Pellot ovat kaikki ajanlaskumme alun tältä puolen, ja siksi on vaikuttanut siltä, että peltoviljely saapui meille reippaasti myöhemmin kuin muualle Skandinaviaan tai vaikkapa etelänaapuriin Viroon.

Ehkei sittenkään. Peltoviljely näyttää alkaneen ainakin esiroomalaisella rautakaudella.

Helsingin yliopiston arkeologian tohtorikoulutettavat Santeri Vanhanen ja Satu Koivisto ovat tutkineet Raaseporin Lepinjärvellä Bäljarsin noin 2 200–2 400 vuotta vanhaa asuinpaikkaa ja löytäneet maan kätköistä kerroksia, joita on lannoitettu ja kynnetty.

Lannoitusta ja kyntöä pidetään merkkinä pysyvästä peltoviljelystä, joka seurasi kiertävää kaskiviljelyä. Tässä varhaisimmassa viljelymuodossa viljelyalaa tehtiin metsää polttamalla, ja kasveja ravitsi poltossa syntynyt tuhka.

Bäljarsin peltoviljelijätkin ovat raivanneet maapalansa polttamalla, mutta geokemiallisten tutkimusten perusteella he ovat levittäneet niille myös eläinten lantaa kasvuvoimaa parantamaan. Lisäksi maata on muokattu koukkuauralla, joita muinaisten maamiesten tiedetään kyhänneen luonnonvääristä puunjuurakoista.

Koukkuauran käyttöön viittaa ristikkäinen muokkausjälki. Koukkuaura ei näet kääntänyt maata vaoiksi kuten kääntöaura, vaan ainoastaan rikkoi pintaa. Rikkaruohot sai pois ja lannan sekoitetuksi, kun peltoa kynti ristiin rastiin. Urakkaa kevensi se, että pellot tehtiin helposti muokkautuvaan hiesumaahan.

Kynnöksilleen ensimmäiset maajussit ovat kylväneet etenkin ohraa, mutta myös speltti- tai emmervehnää, kenties kauraakin, joskin sen viljelyyn viittaavat kasvinjäännökset voivat olla peräisin myös villikaurasta.

Peltojen satoisuudesta tutkimus ei kertonut mitään, mutta entuudestaan tiedetään, etteivät esihistoriallisen ajan viljelijät maataloudella eläneet. He harjoittivat metsästystä, hyljestystä, kalastusta ja keräilyä. Bäljarsissakin on kerätty pähkinöitä, mukulaleinikkiä, katajaa ja karpaloita.

Santeri Vanhasen ja Satu Koiviston tutkimusartikkeli julkaistiin Journal of Archaeological Science -lehdessä.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä