Noin 150 miljoonaa vuotta sitten eli dinosaurusten aikaan eläneellä Archaeopteryx-liskolinnulla oli nykyajan lintujen kaltaiset aivot, Naturessa julkaistu tuore ra...

Noin 150 miljoonaa vuotta sitten eli dinosaurusten aikaan eläneellä Archaeopteryx-liskolinnulla oli nykyajan lintujen kaltaiset aivot, Naturessa julkaistu tuore raportti kertoo. Aivoista itsestään ei ole jäljellä mitään, mutta kallon tarkka kerroskuvaus antoi viitteitä aivojen rakenteesta.

Liskolintua pidettiin aiemmin pikemminkin liskona, koska sillä oli hampaat ja siivissä kynnet. Tosin höyhenet erottivat sen tuon ajan lentävistä liskoista, joiden siipipinta oli lepakoiden tapaan nahkaa.

Lontoon luonnonhistoriallisen museon tutkija Angela Miller otti Baijerista Saksasta 1800-luvulla löydetystä liskolinnun kallosta yli tuhat röntgenkuvaa, joista voitiin rakentaa kallon sisäpinnan kolmiulotteinen malli. Siitä paljastui, että liskoklinnun näkökeskus ja sisäkorva ja siis ilmeisesti myös tasapainoaisti olivat hyvin kehittyneitä. Näitä molempia tarvitaan lentämisessä.

Aivojen tilavuus oli pienempi kuin samankokoisilla nykylinnuilla mutta suurempi kuin matelijoilla. Milner sanoo BBC:n verkkosivulla, että selvästikin aivojen tehokas tiedonkäsittely on kehittynyt rinta rinnan siipien ja muiden lentämiseen sopivien rakenteiden kanssa.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla