Radiohiilitutkimuksessa käytetty hiukkaskiihdytin Oxfordissa.
Radiohiilitutkimuksessa käytetty hiukkaskiihdytin Oxfordissa.

Radiohiiliajoitus täsmensi dynastioiden vaihtumisen ajankohtia.

Egypti hallitsi Välimeren aluetta tuhansia vuosia, ja tutkijat ovat dokumentoineet huolellisesti eri vaiheiden hallitsijoita. Vaikka ajoitukset ovat olleet suhteellisesti hyvin tarkkoja, absoluuttisten vuosilukujen yhdistäminen tapahtumiin on ollut haastava tehtävä.

Uusi kasvienjäänteiden radiohiiliajoitukseen perustava analyysi on nyt tarjonnut tutkijoille pitkän ja tarkan kronologian muinaisesta Egyptistä. Se on yhtäpitävä useimpien aiempien arvioiden kanssa, mutta sisältää myös pieniä korjauksia aiempaan.

Christopher Bronk Ramseykollegoineen teki radiohiiliajoituksen 211 eri kasvilajista. Näytteet - esimerkiksi siemeniä, koreja, tekstiilejä - olivat peräisin museoista, ja ne pystyttiin yhdistämään muinaisen Egyptin kuninkaiden valtakausiin. Tutkijat sitten yhdistivät radiohiiliaineiston historialliseen tietämykseen eri kuninkaiden valtakausien pituudesta ja järjestyksestä muodostaakseen kattavan kuvan muinaisen Egyptin dynastioista.

Uusi kronologia osoittaa, että tietyt asiat tapahtuivat aiemmin kuin on luultu. Esimerkiksi Dzoserin dynastia Vanhan valtakunnan aikana alkoi vuosien 2691 ja 2625 välillä ennen ajanlaskun alkua ja Uusi valtakunta vuosien 1570 ja 1544 välillä eaa.

Tutkimuksen julkaisi Science.