Neoliittinen ydinperhe haudattiin yhdessä. Kuva: <span class="photographer">Pnas</span>
Neoliittinen ydinperhe haudattiin yhdessä. Kuva: Pnas

Dna-analyysi vahvisti Saksasta löytyneet kivikautiset ruumiit isäksi, äidiksi ja heidän kahdeksi lapsekseen.

Geenitutkimus vahvisti, että Saksasta kolme vuotta sitten löytyneissä ryhmähaudoissa makaa maailman vanhin ydinperhe: 4600-vuotias isä, äiti ja heidän pienet poikansa.

"Tämä osoittaa, että klassinen ydinperhe oli olemassa Keski-Euroopassa jo esihistoriallisena aikana. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ydinperhe olisi universaalinen perhemalli tai vanhin yhteisöllinen instituutio", korostaa tutkimusta johtanut Wolfgang Haaks Adelaiden yliopistosta.

Kaikkiaan Sachsen-Anhaltista kaivettiin esiin 13 kivikautisen ihmisen jäänteet yhteensä neljästä haudasta. He olivat kaikki kohdanneet väkivaltaisen kuoleman, ja mitä ilmeisemmin samanaikaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden hämmästykseksi heidät oli haudattu tavalla, joka näytti heijastelevan suhteita todellisuudessa. Moni pari oli haudattu kasvokkain ja heidän kätensä oli liitetty yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki haudoista löytyneet lapset olivat alle kymmenvuotiaita ja aikuiset taas yli kolmikymppisiä; tämä viittaa siihen, että teini-ikäiset ja nuoret aikuiset pääsivät pakenemaan tuholta.

"Hampaiden strontiumisotoopit paljastivat, että naiset viettivät lapsuutensa eri alueella kuin lapset ja miehet. Tämä kertoo eksogamiasta ja siitä, että naiset muuttivat puolisoidensa luokse", sanoo tutkijaryhmään lukeutunut Alistair Pike Bristolin yliopistosta.

Piken mukaan kyseinen järjestely on ollut tärkeä sisäsiittoisuuden estämiseksi sekä sukulaisuusverkostojen muodostamiseksi muiden yhteistöjen kanssa.

Tutkimuksen julkaisi Pnas

Sisältö jatkuu mainoksen alla