Taiteilijan näkemys muinaisesta metsästäjästä Andien ylängöllä. Kuva: <span class="photographer">Matthew Verdolivo, UC Davis</span>
Taiteilijan näkemys muinaisesta metsästäjästä Andien ylängöllä. Kuva: Matthew Verdolivo, UC Davis

Tutkimusryhmä arvioi, että Amerikan muinaisista metsästäjistä noin 30–50 prosenttia oli naisia.

Kaksi vuotta sitten arkeologiryhmä löysi 9 000 vuotta sitten eläneen ihmisen jäännöksiä Perun Andeilta lähes 4 000 metrin korkeudesta.

Löydetyssä haudassa oli runsaasti erilaisia metsästysvälineitä: neljä keihäänkärkeä, useita veitsenteriä, puukko sekä työkaluja eläimen lihan ja nahan käsittelyyn. Vainajan vierelle oli aseteltu myös peurojen ja kamelieläinten luita.

Kaikki merkit viittasivat siihen, että kyseessä oli yhteisössään merkittävä metsästäjä, suuri johtaja ja varmaankin isokokoinen mies.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten yksi tutkimusryhmän arkeologeista kiinnitti huomiota metsästäjän luihin, jotka näyttivät poikkeuksellisen siroilta ja kevyiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Luulen, että tämä metsästäjä on nainen”, sanoi Arizonan yliopiston tutkija James Watson kollegoilleen Science-tiedelehden mukaan.

Nyt yhdysvaltalainen arkeologiryhmä on varmistanut tuoreessa tutkimuksessaan, että kyseessä todellakin oli nainen. Tutkimuksen perusteella hän metsästi suurriistaa, joka kattoi suuren osan yhteisön ravinnosta.

Tutkimus on julkaistu Science Advances -tiedelehdessä.

Löydös haastaa vallitsevan käsityksen siitä, että miehet ovat läpi ihmisen evoluution olleet metsästäjiä ja naiset keräilijöitä.

Kaikissa nykyaikaisissa metsästäjä-keräilijöiden yhteisöissä metsästys kuuluu pääasiassa miesten tehtäviin.

Tansanialaisten hadzojen ja eteläisessä Afrikassa elävien sanien kulttuurissa miehet metsästävät suurriistaa ja naiset keräävät vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä.

Arkeologiset tutkimukset ovat tukeneet käsitystä siitä, että sukupuoliroolit olivat samanlaiset myös muinaishistoriassa.

Silloin tällöin naisten jäännökset on yhdistetty tutkimuksissa metsästysvälineisiin, mutta näitä löydöksiä on pidetty poikkeuksina.

”Mutta mitä jos niin ei olekaan?” kysyy tutkimusta johtanut arkeologi Randall Haas tiedotteessa.

Alun perin Kalifornian yliopiston apulaisprofessorin tavoitteena ei ollut tutkia juuri naismetsästäjiä.

Vuonna 2018 hänen tutkimusryhmänsä ryhtyi kaivamaan arkeologista aluetta eteläisen Perun Andeilla sen jälkeen kun paikallinen tutkija oli havainnut siellä muinaisia esineitä.

Tutkijat löysivät alueelta jopa 20 000 esinettä ja kuuden ihmisen jäännökset. Yhdellä heistä oli haudassaan 20 metsästysvälinettä sekä paikallisten peurojen ja kamelieläinten, kuten vikunjojen ja guanakojen, luita.

Löydetyn metsästäjän luut osoittautuivat tavanomaista kevyemmiksi, joten tutkijat selvittivät hänen sukupuolensa tarkemmilla kokeilla.

Näytteet hammaskiilteestä ja luiden isotooppianalyysi paljastivat, että kyseessä on noin 17–19-vuotiaana haudattu nainen. Hän söi ravinnokseen perinteistä metsästäjä-keräilijöiden ruokaa, lihaa ja kasviksia.

Löydös oli niin merkittävä, että tutkimusryhmä ryhtyi tarkastelemaan tutkimusdataa jo aikaisemmin löydetyistä, 8 000–14 000 vuotta vanhoista pohjois- ja eteläamerikkalaisista jäännöksistä.

He löysivät 27 ihmistä, jotka oli haudattu suurriistan metsästykseen tarkoitettujen työkalujen kanssa. Löydetyistä 11 oli naisia ja 16 miehiä.

Vaikka näiden metsästäjien sukupuolta ei ollut tutkittu yhtä tarkoilla menetelmillä, tutkimusryhmä arvioi, että alueen muinaisista metsästäjistä noin 30–50 prosenttia oli naisia.

Suurriistan metsästäminen oli siis sukupuolineutraalia, he päättelivät.

”Työnjako nykyisissä metsästäjä-keräilijöiden yhteisöissä on hyvin sukupuolittunutta, mikä saattaa johtaa päätelmään, että sukupuolten välinen epätasa-arvo on jollain tavalla ’luonnollista’”, Haas sanoi.

”Mutta nyt on selvää, että sukupuolten välinen työnjako oli menneisyydessä hyvin erilainen, todennäköisesti nykyistä oikeudenmukaisempi.”

Kaikki tutkijat eivät ole havainnoista yhtä mieltä.

Muun muassa metsästäjä-keräilijöihin perehtynyt antropologi Robert Kelly Wyomingin yliopistosta huomauttaa, että tutkimusryhmän analyysi on perustunut liian pieneen otokseen eikä kaikkien metsästäjien sukupuolta ole pystytty varmistamaan.

”Jos täydellä varmuudella naiseksi tunnistettuja metsästäjiä oli aineistossa vain yksi, naisten osuus metsästäjistä olisi noin kymmenen prosenttia. Sellaisesta tuloksesta en olisi lainkaan yllättynyt”, Kelly arvioi muun muassa sanomalehti The New York Timesin mukaan.

Lisäksi hän muistuttaa, ettei haudattujen esineiden perusteella voi tehdä suoraviivaisia päätelmiä siitä, mitä nämä ihmiset tekivät eläessään.

Vaikka ihminen olisi siis haudattu metsästysvälineiden kanssa, hän ei välttämättä käyttänyt niitä itse. Esimerkiksi kaksi 27:stä metsästysvälineiden kanssa haudatusta oli lapsia.

”Haudatut esineet ovat saattaneet olla uhrilahjoja metsästäjämiehiltä heidän surunsa ilmaisemiseksi.”

Oklahoman yliopiston arkeologin Bonnie Pitbladon mukaan tutkimusaineisto todistaa naisten osallistuneen metsästykseen siitäkin huolimatta, etteivät kaikki metsästäjien jäännökset osoittautuisi tarkemmissa tutkimuksissa naisiksi.

”Naiset ovat aina osanneet metsästää ja ovat myös niin tehneet”, Pitblado sanoo Science-lehden artikkelissa.

Hänen mukaansa pitäisi tutkia tarkemmin sitä, millaisissa elinympäristöissä kaikki yhteisön jäsenet osallistuivat metsästykseen sukupuolesta riippumatta.

Ei ole lainkaan yllättävää, että juuri Andeilta löytyneet naiset osasivat metsästää, Pitblado arvioi.

”He elivät koko elämänsä lähes 4 000 metrin korkeudessa. Jos pystyy sellaiseen, pystyy varmasti kaatamaan myös peuran.”

Vierailija

Naiset ovat myös monissa kulttuureissa olleet sotilaita siinä missä miehetkin. Viikingit esimerkkinä:

Birkan viikinkisoturinainen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Birkan_viikinkisoturinainen

Liittyykö lähinnä islamiin ja kristinuskoon että nainen ei ole muuta kuin palvelija ja synnyttäjä. Uskonnot yleensä ovat alistaneet naisia ja on katsottu että kuuluvat hellan ja nyrkin väliin. Nyt Suomessa taitaa olla jo sukupolvia jotka ovat käyneet sotilaskoulutuksen naisissa. Kurdeissa on paljon naisia sotilaina. Myös Israelissa sotilaskoulutus taitaa kuulua kummallekin sukupuolelle.

Metsästäjä-keräilijä kulttuureissa ei ole mikään ihme että kaikki osallistuvat toimintaan. Jos puolet porukasta istuu kokkailemassa ja hoitamassa lapsia niin se on paljon poissa tehokkaasta metsästyksestä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47429

Keijona kirjoitti:
Mitäs jos vastakkaiset sukupuolet onkin  vastakkaisia, ja   moraali on naisille, omatunto miehille.

Se on juuri tuon yhden luonnollisuudesta hairahtuneen apinalajin hihhulointia. Oikeasti sukupuolet eivät ole vastakkaisia vaan saman lajin edustajia, jotka eroavat vain suvulliseen lisääntymiseen liittyvien toimintojen puolesta.  Käsitys moraalista ja omatunto ovat lajin yhteisöllisyyteen liittyviä psykologisia toimintoja, jotka eivät liity lisääntymiseen, eikä niissä olekaan mainittavia keskimääräisiä eroja sukupuolten välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla