Katsomollinen suomalaisia jalkapallofaneja olisi helposti opittavissa. Ihmisen kasvomuisti on jopa tarpeettoman hyvä. Kuva: Markku Niskanen
Katsomollinen suomalaisia jalkapallofaneja olisi helposti opittavissa. Ihmisen kasvomuisti on jopa tarpeettoman hyvä. Kuva: Markku Niskanen

Kasvomuistin kapasiteetti yllätti tutkijat.

Vaikka nimi unohtuisi, kasvot jäävät mieleen. Nyt on ensimmäisen kerran laskettu, että ihminen muistaa ja tunnistaa keskimäärin peräti 5 000 kasvot.

”Kyky erottaa ihmisyksilöt toisistaan on selvästi tärkeä”, tutkija Rob Jenkins sanoo Yorkin yliopiston tiedotteessa.

Kasvojentunnistuksen kyky yllätti tutkijat. Ihminen on elänyt aikojen saatossa suhteellisen pienissä, 100–250 ihmisen sosiaalisissa verkostoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nykymaailmassa näemme kasvoja jo tuhansittain. Tutkijat halusivat arvioida ihmisten kasvontunnistuksen rajat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osoittautui, että 5 000 on vasta karkea keskiarvo. Enimmillään koehenkilöt tunnistivat jopa 10 000 kasvot.

Koehenkilöiden piti muistuttaa mieleensä tunnissa niin monet kasvot kuin suinkin pystyivät ja laskea ne. Ensin heidän piti kuvitella mielessään koulukavereiden, työkavereiden, perheenjäsenten, sukulaisten ja muiden läheisten ihmisten kasvoja. Heitä kertyi keskimäärin 362 tunnissa.

Sitten he jatkoivat kuuluisuuksilla, näyttelijöillä, poliitikoilla, urheilijoilla sekä muilla viestimistä ja verkosta tutuilla naamoilla. Niitä kertyi keskimäärin 290 tunnissa.

Kasvojen kirjaaminen alkoi tunnin lopulla tyypillisesti hidastua, mutta ei loppunut kokonaan. Siitä tutkijat laskivat, miten paljon kasvoja kaiken kaikkiaan koehenkilöiden muistissa voisi olla.

Koehenkilöille näytettiin myös tuhansia kuuluisuuksien valokuvia, joita heidän piti tunnistaa. Nimeä ei tarvinnut muistaa, vain kasvot.

Ihmisten kasvontunnistuksen kyky on jopa ylimitoitettu, tutkijat pohtivat. Luonnossa esiintyy myös muita kykyjä, jotka ovat paljon suurempia kuin selviytymiseen ja menestymiseen tarvitaan, Jenkins sanoo sanomalehti The Guardianissa.

”Jonkin hämähäkin myrkky voi tappaa hevosen, vaikka hämähäkillä ei ole aikomusta syödä hevosta”, Jenkins sanoo.

Noin kaksi prosenttia ihmisistä on toisaalta kasvosokeita. Heidän on siis vaikea tunnistaa ihmisiä kasvoista.

Tutkimuksen koehenkilöt olivat keskimäärin 24-vuotiaita. Jenkinsiä kiinnostaisi tietää, onko ihmisen kasvontunnistus parhaimmillaan jossakin tietyssä iässä. Ihminen voi esimerkiksi vanhetessaan unohtaa kasvoja.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the Royal Society B.

Keijona
Seuraa 
Viestejä21190

Sellainen ilmiö, että vanhojen ihmisien sanotaan olevan hajamielisiä ja heillä olisi huonompi muisti, esim muistaa jonkin henmilön nimi, saataa johtua myös siitä, että vanhemilla ihmisillä on yksinkertaisesti enemmän tavaraa muistissa ja sentakia kestää kauemmi penkoa läpi.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10107

ID10T kirjoitti:
Ei muisti ole rajaton. Miten se voisikaan olla, jos aivojen tallennustapa on kuitenkin fyysinen ja perustuu sähköisiin hermoimpulseihin?

Nyt en ymmärtänyt, voisitko tarkentaa?

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla