Muistipelissäkin unohtamisesta olisi apua. Kuva: F. D. Richards, Wikimedia Commons
Muistipelissäkin unohtamisesta olisi apua. Kuva: F. D. Richards, Wikimedia Commons

Aivot purkavat tarpeettoman muistijäljen pois häiritsemästä.

Kun ihminen painaa mieleensä asioita, paikkoja ja tapahtumia, hän sysää samankaltaisia mutta tarpeettomia asioita koskevat muistot aktiivisesti unholaan. Näin ne eivät häiritse tarpeellisen tiedon muistamista. Nyt on selvinnyt, miten aivot hyödyllisen unohtamistempun tekevät.

Birminghamin yliopiston Maria Wimber kollegoineen näytti kokeissa ihmisille sanoja yhdessä kasvoja tai esineitä esittävien kuvien kanssa. Sama sana esitettiin eri kertoina eri kasvojen tai esineen yhteydessä. Esimerkiksi sana hiekka näkyi yhdellä kerralla Marilyn Monroen kanssa ja toisella kerralla hattukuvan kanssa. Koehenkilöille oli annettu tehtäväksi muistaa, mikä kuva esiintyi ensimäistä kertaa kunkin sanan seurassa.

Aivokuvista tutkijat katsoivat, mikä aivojen viritystila liittyi mihinkin sana-kuvapariin eli siihen, mikä piti muistaa, ja siihen, millä ei ollut väliä. Kävi ilmi, että kun ihmiset toistuvasti palauttivat mieleen ensimmäisen sana- ja kuvaparin, tarpeettoman muistijälki hiipui. Unohdus näkyi myös aivokuvissa kyseiseen sana-kuva-pariin liittyvän aivotoiminnan heikentymisenä. Aivot pyyhkivät kilpailevaa muistikuvaa pois.

Kilpailevan muiston häivytyksessä tärkeä rooli oli aivojen otsalohkolla. Sen uskotaan ratkaisevan eri muistikuvien välillä, mikä säilytetään ja mikä ei. Tutkijat pystyivät otsalohkon aktiivisuudesta ennustamaan, miten hyvin kilpaileva muistikuva katosi mielestä ja miten siihen liittyvä aivotoiminta hiipui.

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience.

Jaska50
Seuraa 
Viestejä9
Liittynyt2.11.2008

Muisti vahvistuu unohtamalla

Tuli mieleen otsa rypyssä muisteleminen. Olisikohan se enne otsalohkon käytöstä? Mutta itse asiaan. Minulla voi olla lievä aivovamma, saatu jo syntyessä. En koskaan muista tervehtiessä sanottua nimeä, ja muistini lyhyt eli sähköinen muisti on huono. Se ei haittaa muulloin kuin juuri nopeita asioita muistiin painettaessa. Kielten opiskelu on siksi pänttäämistä. Yritän opiskella vieraita kieliä vielä vanhalla iällä, mutta se on tuskaa. Uusia sanoja tulee vallan liikaa lyhyessä ajassa. Unohdan...
Lue kommentti