Toisaalta ehkä vanhoilla on varaa olla käyttämättä rahojaan ”järkevästi”.
Toisaalta ehkä vanhoilla on varaa olla käyttämättä rahojaan ”järkevästi”.

Mutta ovat yhtä varovaisia kuin lastenlapset.

Terveetkin vanhukset tekevät enemmän huonoja päätöksiä kuin nuoremmat ihmiset, paljastaa australialais-yhdysvaltalainen tutkimus, jonka julkaisi Pnas-lehti. Jo aiemmin tiedettiin, että ikä heikentää päätöstentekoa, mutta nyt ensi kertaa osoitettiin, ettei tämä johdu pelkästään sairauksista.

Agnieszka Tymula Sydneyn yliopistosta työtovereineen värväsi tutkimukseensa 135 tervettä 12–90-vuotiasta. Heillä teetettiin kokeita, joissa heidän valintansa johtivat rahallisiin tuottoihin tai menetyksiin ja joissa riskit olivat joko tunnettuja tai epäselviä.

Tuottoja mittaavassa koesarjassa koehenkilöt saivat valita joko varman tuoton, riskisijoituksen tietyllä tuottotodennäköisyydellä tai riskisijoituksen epäselvällä tuottotodennäköisyydellä. Menetyksiä mittaavassa koesarjassa he saivat valita rahanmenetyksiä vastaavin vaihtoehdoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

65–90-vuotiaat tekivät keskimäärin huonompia valintoja kuin mikään muu ikäryhmä eli saivat pienimmät rahalliset tuotot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi löytyi asia, jossa 65–90-vuotiaat muistuttivat enemmän 12–17-vuotiaita kuin muita ikäryhmiä. Sekä seniorit että juniorit olivat arempia ottamaan riskejä kuin nuoret aikuiset tai keski-ikäiset. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla