Fan ja tohtoriksi opiskeleva Shwetha Ramkumar. Kuva: <span class="photographer">Kevin Fitzsimons/Ohion valtion yliopisto.</span>
Fan ja tohtoriksi opiskeleva Shwetha Ramkumar. Kuva: Kevin Fitzsimons/Ohion valtion yliopisto.

Insinöörit ovat keksineet tavan valmistaa vetyä kananmunankuorien avulla.

Insinöörit ovat keksineet tehdä vetyä tavalla, jossa hyödynnetään kananmunankuoria. Tekniikan toivotaan edistävän ympäristöystävällisten vetyautojen tuloa markkinoille.

Vetyä on hankala tuottaa, mutta sitä tahdotaan muun muassa siksi, että sillä käyvien koneiden ainoa sivutuote on vesi. Tätä nykyä suurin osa vedystä saadaan käyttämällä fossiilista polttoainetta. Prosessi tuottaa kaiken lisäksi hiilidioksidia, joka on kasvihuonekaasu.

Ohion valtion yliopiston tutkijat Liang-Shih Fan ja Mahesh Iyer onnistuivat imeyttämään 78 prosenttia perinteisessä vetytuotannossa syntyneestä hiilidioksidista munankuorimurskaan. Kuoret muuttuvat nimittäin kuumennettaessa kalsiumoksidiksi, joka absorboi hiilidioksidia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Munankuoret yksinään eivät riitä koko Yhdysvaltain vetytuotantoon, mutta ainakin voimme käyttää ne hyödyllisesti verrattuna siihen, että liikeyritykset joutuvat nyt maksamaan niistä jätemaksua", toteaa Fan yliopistonsa tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Insinöörit saivat myös hyödyllisen sivutuloksen. Ennen kuin munankuoria voi käyttää imeyttämiseen, niiden sisäpinnalta on poistettava vahamainen kalvo. Kalvosta 10 prosenttia on kollageeniä, jonka grammahinta on 700 euroa. Sitä käytetään muun muassa palohaavojen hoitoon ja plastiikkakirurgiaan. Fan ja Iyer kehittävät tarkoitukseen hapon, jonka he ovat patentoineet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla