Massaschusettsin yliopistosairaalan tutkijat ravistelevat lisääntymisbiologian peruspilareita tuoreessa Nature -lehdessä. Näyttää nimittäin siltä, että naiset säilyttävät k...

Massaschusettsin yliopistosairaalan tutkijat ravistelevat lisääntymisbiologian peruspilareita tuoreessa Nature -lehdessä. Näyttää nimittäin siltä, että naiset säilyttävät kykynsä valmistaa uusia munasoluja kenties hamaan hautaan asti siinä missä miehetkin. Tuotantoa pyörittävät ilmeisesti erikoistuneet kantasolut munasarjoissa. Vallankumouksellinen tieto pohjaa hiiritutkimuksiin, mutta varmistusta haetaan parhaillaan myös ihmisistä. Tulevaisuudessa naisen hedelmällisyyttä voitaisiin ehkä parantaa kantasolusiirroilla.

Nykykäsityksen mukaan munasarjat tuottavat sikiökaudella noin 7 miljoonaa munasolua, joista valtaosa tuhoutuu jo kohdussa. Sen jälkeen uusia ei syntyisi. Aikuisiässä jokaisen kuukautiskierron aikana kypsyy useita kymmeniä munasolun sisältäviä munarakkuloita, mutta suurin osa niistä surkastuu ja vain yksi soluista vapautuu hedelmöitettäväksi. Kaiken kaikkiaan naisen elinaikana irtoaa noin 400 munasoluja ja ne ehtyvät keskimäärin 50 vuoden iässä. Uusi tutkimus tarjoaa vaihtoehtoisen selityksen yli 30-kymppisten naisen hedelmällisyyden hitaalle, mutta varmalle hiipumiselle. Se ei ehkä johdukaan laadukkaiden munasolujen loppumisesta, vaan kantasolujen toiminnan heikkenemisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla