Sähköä johtavan muovin hienorakennetta atomivoimamikroskoopin kuvassa. Kuva: <span class="photographer">Tomasz Kowalewski, Carnegie Mellon University</span>
Sähköä johtavan muovin hienorakennetta atomivoimamikroskoopin kuvassa. Kuva: Tomasz Kowalewski, Carnegie Mellon University

Ensimmäistä kertaa on onnistuttu valmistamaan muovia, joka käyttäytyy todellisen metallin tavoin.

Ensimmäistä kertaa on onnistuttu valmistamaan muovia, joka käyttäytyy todellisen metallin tavoin. Keksintö saattaa kasvattaa sähköä johtavien muovien eli johdepolymeerien sovelluksia. Niissä yhdistyvät metallien ja puolijohteiden sähkönjohtokyky sekä muovien lujuus, joustavuus ja työstettävyys.

Niin sanotut metalliset muovit eivät ole uusi asia. Jotkin muovit näyttävätkin metalleilta ja johtavat sähköä yhtä hyvin kuin metallit. Metallit kuitenkin erottuvat muista sähköä johtavista materiaaleista, sillä niiden sähkönjohtokyky kasvaa aineen jäähtyessä.

Polyaniliini on eräs tutuista sähköä johtavista muoveista. Kwanghee Lee työtovereineen onnistui valmistamaan polyaniliinia niin, että se ensimmäistä kertaa myös käyttäytyy kuin metalli. Uusi valmistusmenetelmä perustuu siihen, että polyaniliinin pitkät molekyyliketjut valmistetaan öljypisaroiden sisällä. Näin rakentunut kalvo johtaa hyvin sähköä, ja sen sähkönjohtokyky kasvaa lämpötilan laskiessa aivan kuten aitojen metallien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lee julkaisi tutkimustuloksensa Naturessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla