Merestä on tehty tunkio.
Merestä on tehty tunkio.

Muovi saattaa päätyä simpukoita syövään ihmiseenkin. 

Mereen päästetyn muovijätteen hajotessa syntyy pienen pieniä muovihiukkasia, jotka vaarantavat meren elämää. Wageningenin yliopiston ja Imares-tutkimuslaitoksen ryhmä osoitti tuoreeltaan, että Pohjanmeren sinisimpukat todellakin saavat ravinnon mukana nanokokoista muovijätettä sisäänsä.

Tutkijat tekivät kokeensa 30 nanometrin kokoisilla hippusilla. Simpukan elimistöön päätyvän muovin pysyviä vaikutuksia ei kuitenkaan vielä tiedetä. Tämä tulisi tutkijoiden mukaan selvittää, niin kuin myös nanomuovin vaikutukset sinisimpukoita ravinnokseen käyttävien eläimiin sekä ihmiseen.

Myös muut merieläimet saavat osuutensa nanohiukkasista, joita kulkeutuu meriin sekä muovijätteen että mahdollisesti kosmetiikan ja vaatteiden pesuveden mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Wageningenin yliopiston tiedotteen mukaan tutkijat havaitsivat piakkoin julkaistavassa tutkimuksessaan, että hietamadot menettävät painoaan, kun ne altistuvat muovihiukkasille. Altistuksessa madot niin ikään saavat sisäänsä myrkyllisiä PCB-yhdisteitä, sillä nämä sitoutuvat muoveihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isommatkaan eläimet eivät säästy ihmisten roskilta. Satojen kalojen analyysi osoitti, että 12 prosentilla on jätettä vatsassaan. Puolet siitä on muovia.

Sinisimpukkatutkimuksen julkaisi Environmental Toxicology and Chemistry –lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla