Englantilaisessa Durhamin yliopistossa on kehitetty ensimmäinen huoneenlämmössä toimiva muovimagneetti, New Scientist kertoo. Muovimagneetteja on tehty aiemminkin, m...

Englantilaisessa Durhamin yliopistossa on kehitetty ensimmäinen huoneenlämmössä toimiva muovimagneetti, New Scientist kertoo. Muovimagneetteja on tehty aiemminkin, mutta ne ovat olleet magneettisia vain hyvin kylmässä, lähellä absoluuttista nollaa.

Naveed Zaidin johtama tutkijaryhmä käytti kokeissaan sähkönjohtokyvyltään metallia muistuttavaa polyaniliinia ja tetrasyaanikinodimetaania, jonka molekyylissä sähkövaraukset voivat siirtyä eri paikkoihin.

Tutkijat toivoivat, että tässä yhdistelmässä molekyylit voisivat asettua jonoihin, joiden synnyttämä magneettikenttä olisi tietyn suuntainen samaan tapaan kuin metallimagneetissa atomien spinit osoittavat samaan suuntaan.

Kolme kuukautta kestäneiden mittausten jälkeen hankkeesta oltiin jo luopumassa, koska toivottua magneettisuutta ei saatu esiin. Sitten päätettiin yrittää vielä kerran - ja nyt muovista olikin tullut magneetti.

Muovin röntgenkuvaus paljasti, että molekyylit olivat asettuneet haluttuun suuntaan hissukseen viikkojen kuluessa. Ajatus oli siis oikea, mutta aikataulu vain venähti.

Muovimagneetteja voidaan luultavasti käyttää ainakin lääketieteessä esimerkiksi korvaproteeseissa, sillä yleensä elimistö sietää muoveja paremmin kuin metalleja.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla