Tyynenmeren länsirannikoilta tavattava meritähti Asterias amurensis on maailman haitallisimpia vieraslajeja. Nämä löytyivät Yhdysvalloista Oregonin rannikolta. Kuva: Oregon State University
Tyynenmeren länsirannikoilta tavattava meritähti Asterias amurensis on maailman haitallisimpia vieraslajeja. Nämä löytyivät Yhdysvalloista Oregonin rannikolta. Kuva: Oregon State University

”Tämä on kenties maailmanhistorian suurin suunnittelematon luonnontieteellinen koe”, tutkija varoittaa.

Yhdysvaltojen rannikolta on tunnistettu liki kolmesataa Japanista kotoisin olevaa merieläinlajia. Ne ovat kelluneet valtavan meren yli muoviroskan ja muun rojun mukana.

Tutkijoiden ennennäkemättömäksi kuvaileman muuton pani alkuun vuoden 2011 tuhoisa tsunami. Se pyyhkäisi mereen suuria määriä erilaista roskaa ja rojua.

”Tämä on kenties maailmanhistorian suurin suunnittelematon luonnontieteellinen koe”, sanoo Oregonin osavaltionyliopiston tutkija John Chapman tiedotteessa. Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Science.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaavaa ei tiedetä aiemmin tapahtuneen. Kokonaiset joukot eläimiä ovat nyt ylittäneet valtameren. Ne voivat levitä vieraslajeina uuteen elinympäristöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäiset merivirtojen kuljettamat jätteet löydettiin Havaijilta ja Yhdysvaltain länsirannikolta vuonna 2012.

Roskiin oli kiinnittynyt pieniä eläimiä Japanin merialueilta, kuten sammaleläimiä, nilviäisiä ja äyriäisiä.

Seuraavina viitenä vuonna tutkijat löysivät lisää kaikenlaista rojua, laatikoista meripoijuihin ja laiturien kappaleisiin.

Suuri osa jätteistä oli muovia ja lasikuitua. Koska ne eivät hajoa luonnossa, ne kestävät hyvin pitkänkin merimatkan.

Tutkijat ovat tähän mennessä tunnistaneet rojun seasta 289 eri eläinlajia. Viimeiset löydettiin aivan hiljattain, kun tutkimus päättyi tänä vuonna.

Kaksi kolmasosaa näistä lajeista on sellaisia, joita ei koskaan ole tavattu Yhdysvaltojen rannikolla.

Omin neuvoin ne eivät kykene lähtemään Japanin rantavesistä yli Tyynenmeren. Niiden ei ole ajateltu selviävän ylityksestä myöskään laivan pohjaan kiinnittyneinä.

Ilmeisesti roska liikkuu virroissa niin hitaasti, vain pari solmua tunnissa, että eläimet ehtivät sopeutua ja jopa lisääntyä merimatkalla.

Eniten Yhdysvaltoihin ajautui nilviäisiä kuten simpukoita. Varsin paljon oli myös polyyppieläimiä, matoja ja äyriäisiä.

Vielä ei ole näyttöä siitä, että uudet lajit olisivat vakiintuneet uudelle rannikolle. Voi kestää vuosia, ennen kuin ne kykenevät muodostamaan elinkelpoisia populaatioita.

Kaikki eivät välttämättä selviä uusissa oloissa. Viidennes Yhdysvaltoihin kelluneista lajeista oli kuitenkin lisääntymiskykyisiä.

Muoviroskan määrä valtamerissä kasvaa jatkuvasti. Vuonna 2015 Science-lehdessä julkaistu tutkimus arvioi, että meriin päätyy joka vuosi 10 miljoonaa tonnia muovijätettä. Määrä voi jopa kymmenkertaistua vuoteen 2025 mennessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla