Eläköön se pieni ero – aivoverenkierrossa. Kuva: Joe Mabel, Wikimedia Commons
Eläköön se pieni ero – aivoverenkierrossa. Kuva: Joe Mabel, Wikimedia Commons

Naisten aivot saavat enemmän verta kuin miesten, ja nyt selvisi eron synty.

Aivot ovat elimistön verisyöppö: vaikka niiden osuus ruumiinpainosta on vain noin kaksi prosenttia, ne nappaavat keskimäärin 15 prosenttia sydämen pumppaamasta verestä. Aikuisilla naisilla veri virtaa aivoissa vuolaampana kuin miehillä, mutta ei ole tiedetty, missä vaiheessa ero muodostuu. Se syntyy murrosiän aikana, osoittavat nyt yhdysvaltalaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

Theodore Satterthwaite Pennsylvanian yliopistosta työtovereineen tutki aivokuvauksilla suuren joukon 8–22-vuotiaita ihmisiä: noin 500 tyttöä ja noin 400 poikaa.

Aiempien tutkimusten perusteella aivojen verenkierto vähenee lapsuuden mittaan. Satterthwaite ja kollegat havaitsivat, että väheneminen jatkuu kummallakin sukupuolella vielä murrosiän alussa. Pojilla trendi ei sittemmin muutu, mutta tytöillä se murrosiän aikana kääntyy. Hidastuminen pysähtyy, ja murrosiän lopulla tyttöjen aivoverenkiertonsa jopa vilkastuu. Tämä selittää naisten ja miesten verenkiertoeron.

Tutkijat eivät vielä tiedä, mistä verenkierron muutos johtuu.

Yksi mahdollinen syy ovat murrosiässä kehittyvät sukupuolihormonit. Aiempien tutkimusten mukaan naishormoni estrogeeni tehostaa virtaussäätelyä verisuonistossa ja mieshormoni testosteroni voi niukentaa virtausta pitämällä suonia supistuneina.

Satterthwaite ja kollegat eivät kuitenkaan usko hormonien selittävän havaintojaan. Estrogeenin nimittäin pitäisi vaikuttaa tasaisesti koko kehoon, mutta tyttöjen aivoverenkierron vilkastumisessa näkyy eroja jopa aivojen eri osien välillä. Poikien aivoverenkierto puolestaan vähenee runsaimmin jo ennen kuin testosteroni alkaa vaikuttaa.

Tutkijat eivät vielä tiedä myöskään, mitä naisten ja miesten eroja verenkiertoero aiheuttaa.

He kuitenkin spekuloivat, että verietu saattaa selittää naisten keskimääräistä paremmuutta sosiaalisessa älykkyydessä, kuten tunteiden tunnistamisessa ja kasvojen tunneilmeiden muistamisessa.

He arvelevat lisäksi, että verenkiertoero voi selittää eroja aivotoiminnan häiriöissä. Ehkä juuri verenkiertonsa takia naiset ovat altteimpia ahdistuneisuushäiriölle ja miehet skitsofrenialle.

Nämä jäävät kuitenkin spekulaatioiksi siihen asti, kunnes asiaa tutkitaan lisää.

Keijona
Seuraa 
Viestejä10350
Liittynyt13.3.2015

Murrosiässä veri virtaa tyttöjen ja poikien aivoissa eri tavoin

Keijona kirjoitti: Eihän tuossa porukassa ole ketään maskuliinisilla arvoilla varustettua, pelkkiä omankeräilijä marjanpoimijoita. https://fi.wikipedia.org/wiki/Bilderberg-ryhm%C3%A4 Joten ei tarvitse ihmetellä miksi epäoikeudenmukaisuus lisääntyy. Tottakai kun vallassa ja johdossa ovat omaa muilta pimittävät viikunanlehti-ideologian kasvatit, jota sitten kansa seura ja matkii. Yksilökeskeinen yhteiskunta on samanlainen paradoksi kuin naisten ja feminiinisten arvojen yhteiskunta. Tuhansien...
Lue kommentti

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.