Marcus Quigmire, Wikimedia Commons.
Marcus Quigmire, Wikimedia Commons.

Erityisesti voimakkaat bassoäänet saavat kuulijan tuntemaan itsensä voimakkaaksi.

Oletko huomannut, että suurissa urheilutapahtumissa urheilijat valmistautuvat usein suoritukseensa kuulokkeet korvillaan? Sosiaalipsykologi Dennis Hsu ja hänen tutkijakumppaninsa kiinnittivät huomiota ilmiöön ja päättivät selvittää, voiko musiikki todella muuttaa kuuntelijansa psykologista tilaa suoritukselle suotuisaan suuntaan.

Ensin tutkimusryhmä tutki, miten 31 eri musiikkityylejä edustavaa kappaletta vaikutti koehenkilöiden kokemaan voimantunteeseen. Eniten voimantunnetta herättivät Queenin We Will Rock You ja 2 Unlimitedin Get Ready for this, vähiten voimakkaiksi koehenkilöt kokivat Fatboy Slimin kappaleen Because We Can ja Bahama Menin Who Let the Dogs Outin.

Näitä neljää kappaletta käytettiin varsinaisessa kokeessa, jossa tutkittiin paitsi kappaleiden vaikutusta koehenkilöiden itsensä raportoimaan voimantunteeseen, myös tunteen vaikutusta heidän toimintaansa. Tutkimusryhmä testasi erilaisten kokeiden avulla, miten halukkaita eri ääripäiden musiikkia kuunnelleet henkilöt olivat esimerkiksi tekemään aloitteita kilpailutilanteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat havaitsivat, että voimakkaaksi mielletty musiikki saa kuuntelijansa tuntemaan itsensä vahvemmaksi ja myös käyttäytymään sen mukaan. Näin ollen sopivan musiikin kuuntelu ennen tärkeää suoritusta voi olla hyödyksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusryhmä halusi päästä jyvälle myös siitä, mikä tekee tietyistä kappaleista voimakkaampia kuin toisista. Tätä varten soittivat koehenkilöille joukon varta vasten sävellettyjä kappaleita. Eniten voimantunnetta nostattivat kappaleet, jossa oli vahvat bassot.

Kokemusta voi selittää esimerkiksi se, että populaarikulttuurissa voimaa ja itseluottamusta ilmaistaan usein voimakkailla bassoäänillä. Mahdollista on sekin, että suurten urheiluvoittojen yhteydessä toistuvat We Are the Championsin kaltaiset kappaleet ovat opettaneet kuulijansa yhdistämään bassoäänet kilpailuun ja voittoihin.

Seuraavaksi Hsu kumppaneineen aikovat selvittää, parantaako voittajamusiikin kuuntelu voimantunteen lisäksi myös itse suoritusta, johon kappaleella valmistaudutaan. Aiemmin on saatu tuloksia, joiden mukaan oikeanlaisen musiikin kuuntelu voi parantaa kestävyyttä urheilusuorituksessa jopa 15 prosentilla.

”Ihmiset haluavat ehkä tunnustella, auttaako lempikappaleiden kuuntelu heitä pääsemään voimaantuneeseen mielentilaan ennen ensitreffejä, tärkeää asiakastapaamista tai työhaastattelu”, Hsu pohtii tutkimusryhmän tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Social Psychological and Personality Science.

Vapaa_radikaali
Seuraa 
Viestejä2779

Suosittelen lämpimästi neurotutkija Daniel J. Levitinin kirjaa

Musiikki ja aivot - ihmisen erään pakkomielteen tiedettä.

 

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Sisältö jatkuu mainoksen alla