Mitä enemmän aivoja on tutkittu, sitä paremmaksi treeniksi musiikki on paljastunut. Kuva: Shutterstock
Mitä enemmän aivoja on tutkittu, sitä paremmaksi treeniksi musiikki on paljastunut. Kuva: Shutterstock

Soitto ja laulu herättävät toimeen koko keskusyksikkömme.

Jokainen tietää, miten vahvasti musiikki vaikuttaa. Riitasointu herättää pelkoa. Nopea tempo piristää. Pehmeä sointi tyynnyttää. Väkevimmillään musiikki nostaa ihokarvat pystyyn tai liikuttaa kyyneliin.

Tämä mahti johtuu siitä, että musiikki on nykykäsityksen mukaan lajimme vanhin keino kommunikoida, välittää kokemuksia ja tuntemuksia. Esimuotomme saivat lauluttelun taidon ennen puhetaitoa.

Musiikki on kuitenkin paljon muutakin kuin tunnetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun neuropsykologit ja kognitiotutkijat ovat työntäneet ammattimuusikoita pet-skannereihin ja magneettikuvauslaitteisiin, heidän aivoissaan on nähty rakenteellisia ja toiminnallisia poikkeavuuksia. Muusikoilla on todettu muun muassa erityisen järeitä kuulo- ja tuntoalueita ja niiden yhdyskaapeleita. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näkyy harrastajillakin

Kiinnostavaksi asian tekee se, etteivät vaikutukset rajoitu ammattimuusikoihin. Harjoitus muuttaa jokaisen musiikkia harrastavan aivoja. Rakenteet kehittyvät, sillä soitto ja laulu herättävät toimeen koko keskusyksikön pikkuaivoista aivokuorelle.

Hyödyt ovat suurimmat, kun tuottaa musiikkia pienestä pitäen. Mitä nuorempana harrastuksen aloittaa, sitä vahvemmiksi musiikkia työstävät alueet ja niiden hermokytkökset kasvavat. Vahvoista rakenteista on iloa: aivoalueet tehostavat toimintaansa, viestinvaihtoaan ja yhteistyötään.

Musiikkiharrastus on liitetty kognitiivisten kykyjen kohentumiseen ajattelusta muistiin ja tarkkaavaisuuteen. Terävöityminen tukee monenlaista oppimista ja huoltaa hoksottimia myös iän karttuessa.

Parasta kaikessa on, että jokainen voi käyttää musiikkia aivojensa hyväksi. Jokaisella on syntymälahjana saatu kyky ymmärtää musiikkia – ja musiikista on hyötyä kuunnellenkin.

 

Lue lisää

Marraskuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittajat Panu Räty ja Kirsi Heikkinen kertovat, miten monella tapaa musiikki palvelee aivoja ja mieltä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla