Kuva: Corbis RF.
Kuva: Corbis RF.

Musiikin kuuntelu edistää aivoinfarktista toipumista, paljastaa suomalaistutkimus.

Suomalaistutkijat osoittivat ensi kertaa, että musiikki parantaa aivoinfarktista toipuvien kognitiivista kuntoutumista ja mielialaa.

Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen sekä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan yhteisessä tutkimuksessa seurattiin 60 aivoinfarktiin
sairastuneen potilaan toipumista laajojen neuropsykologisten tutkimusten
avulla viikon, kolmen kuukauden ja kuuden kuukauden kuluttua infarktista.

Potilaat jaettiin musiikin tai äänikirjojen kuunteluryhmään sekä verrokeihin. Kuuntelu aloitettiin noin viikon kuluttua infarktista, ja sitä jatkettiin vähintään tunnin päivässä seuraavan kahden kuukauden ajan. Kaikki potilaat saivat lisäksi tavallisen lääkehoidon ja kuntoutuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset osoittivat, että musiikkia kuunnelleiden kielellinen muisti ja tarkkaavaisuus kuntoutuivat paremmin kuin muiden toipilaiden. Musiikkiryhmäläiset olivat myös vähemmän masentuneita kuin muut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Musiikki aktivoi aivoissamme laajaa, molemmille aivopuoliskoille levittyvää hermoverkkoa, joka säätelee vireystilaa, tarkkaavaisuutta, semanttista käsittelyä, muistia sekä emootioita, selittää Teppo Särkämö Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä.

Suomalaistutkijat suosittelevatkin musiikin kuuntelun aloittamista mahdollisimman varhain aivoinfarktin jälkeen, koska tuolloin aivoissa tapahtuu dramaattisia, toipumista edistäviä plastisia muutoksia, joita musiikki näyttää tehostavan.

Tulokset julkaisee Brain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla