Musiikki kuuluu leikkaussaliin. Kuva: Wikimedia Commons
Musiikki kuuluu leikkaussaliin. Kuva: Wikimedia Commons

Musiikki tehoaa jopa nukutuksessa.

Musiikin kuuntelu leikkauksen aikana, ennen sitä ja sen jälkeen vähentää kivuntunteita. Näin todistelee Queen Maryn yliopistossa Lontoossa tehty tutkimus. Se selvitti 7 000 potilaan ajankäyttöä leikkauksen aikoihin.

Musiikin kuuntelua verrattiin lepoon, kuulokkeiden käyttöön ilman musiikkia ja tavalliseen hoitoon.

Musiikki lievitti kipuja. Potilaat tarvitsivat muita vähemmän kipulääkitystä, kertoo lääketieteen julkaisu The Lancet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rauhoittavaa musiikkia kuunnelleet potilaat olivat myös vähemmän ahdistuneita leikkauksen jälkeen. Sairaalassa vietetyt päivät eivät kuitenkaan vähentyneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Musiikki vaikutti potilaisiin, vaikka he olivat nukutuksessa.

Britannian terveysviranomaiset sanovat nyt, että lääkäreiden kannattaisi harkita musiikin soittamista leikkausten yhteydessä. Lisäksi leikkaukseen joutuvat potilaat voisivat tuoda sairaalaan mukaan soittolistoja ja omia kuuntelulaitteita.

Tutkimuksen raportin kirjoittanut Catherine Meads sanoo BBC:lle, että Pink Floyd -yhtyeen levy Dark Side of the Moon auttoi hänen kipuihinsa lonkkaleikkauksen jälkeen.

Musiikin kuuntelu olisi turvallinen ja halpa hoito, jonka pitäisi "olla kaikkien saatavilla leikkauksissa", Meads sanoo.

Meadsin mukaan oli melkoinen yllätys, että musiikki vaikuttaa myös nukutuksen aikana.

Leikkauksessa on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin huolehdittava siitä, että musiikki ei häiritse leikkaushenkilöstön viestienvaihtoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla