Tämä tartunta hakeutuu korviin. Kuva: Shutterstock
Tämä tartunta hakeutuu korviin. Kuva: Shutterstock

Tutkijat sovelsivat musiikin latauksiin mallia, jolla tutkitaan tautien leviämistä. Löytyi musiikinlaji, joka lähes 200 kertaa tarttuvampi kuin tuhkarokko.

Musiikki leviää ihmisten kesken samaan tapaan kuin virus ja sitä voi kuvata samalla mallilla kuin tartuntataudin leviämistä.

Tämän osoittivat kanadalaisen McMaster-yliopiston Dora Rosati ryhmineen. He sovelsivat myös koronavirusepidemian mallintamiseen käytettyä sir-mallinnusta musiikkikappaleiden leviämiseen.

Tutkimuksen julkaisi Britannian kuninkaallisen tiedeseuran julkaisu Proceedings of the Royal Society A.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen perusteella sir-malli kuvaa musiikkikappaleiden leviämistä yhtä hyvin kuin tautienkin. Toisin sanoen musiikkikappaleiden suosio kasvaa suurin piirtein samalla tavalla kuin taudit tarttuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kun kyseessä on tauti, ihmisellä on tietty riski saada tartunta, kun hän päätyy kontaktiin jonkun sairastavan kanssa. Nyt näyttää siltä, että laulut leviävät samalla tavalla”, Rosati kertoo tutkimuksen tiedotteessa. Tutkimuksesta kertoi myös brittiläinen The Guardian -sanomalehti

”Suuri ero on kuitenkin siinä, että laulujen suhteen kontaktin ei tarvitse välttämättä olla fyysistä.”

Kappaleet voivat ”tarttua” sosiaalisen median, radion tai vaikka mainosten kautta.

Tutkijat laskivat eri musiikin tyylisuunnille kullekin oman perustartuttavuusluvun eli R0:n. Kappaleen tartuttavuuden kertoo se, kuinka moni lataa sen jonkun toisen innostamana.

Korkein tarttuvuusluku tutkimuksen mukaan oli elektronisen musiikin alalajilla electronicalla, jonka R0-arvo oli 3 430.

Sen mukaan tämän musiikin tyylisuunta olisi monta kertaa tarttuvampaa kuin tuhkarokko, jonka tartuttavuusluku on luokkaa 15. Kyse ei ole siitä, että laji olisi erityisen suosittu vaan siitä että se leviää helposti sille alttiissa joukossa.

Musiikin lajia edustavat muun muassa sellaiset hyvin suositut yhtyeet kuin brittiläinen The Prodigy ja australialainen Pendulum, joista jälkimmäisen suosio oli korkeimmillaan tutkimuksen tekoaikaan.

Sen sijaan esimerkiksi metallimusiikin tartuttavuusluku oli vain 3,7.

Matalin luku oli ehkä yllättäen dancella, jonka arvo oli vaivaiset 2,7. Sen voisi kuvailla vaikkapa elektroniseksi tanssimusiikiksi.

Paremmin pärjäsi perinteisemmältä kuulostava rock, jonka luku oli 129.

Rapin tai hip-hopin tartuttavuusluvuksi muodostui matemaatikkojen mallinnuksissa 320.

Selvittääkseen epidemioiden tartuntakäyriä ja musiikki­latausten samankaltaisuutta matemaatikot kävivät lävitse noin 1,4 miljardia latausta nyt jo lopettaneesta MixRadio -palvelusta.

MixRadio oli Nokian omistama musiikkipalvelu, jonka avulla yhtiön puhelimella saattoi kuunnella tai ladata musiikkia.

Itse tutkimuksessa tutkijat keskittyivät tuhanteen suosituimpaan lataukseen vuosina 2007–2014.

TIEDEMIES92
Seuraa 
Viestejä9

Psytrancea tykkään itse kuunnella pääsääntöisesti koska kuulostaa minusta todella hyvältä mutta kuuntelen myös laidasta laitaan, aina Hevistä Beethooveneihin ja kaikenlaista muutakin, joskus varsin erikoista yhdistelmä musiikkia, esim heviräppiä :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla