Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Kuva: Nasa

Yhdysvaltalaisessa RHIC- hiukkaskiihdyttimessä syntyi tulipallo, joka on kuin musta aukko.

Yhdysvaltalaisessa RHIC- hiukkaskiihdyttimessä syntyi tulipallo, joka on kuin musta aukko.

RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) törmäyttää kaksi lähes valon nopeutta liikkuvaa kulta-atomin ytimistä koostuvaa suihkua toisiinsa. Kun kulta-atomien ytimet mäiskähtävät tosiinsa, ne hajoavat kvarkeiksi ja gluoneiksi. Paikalle muodostuu 300 kertaa Aurinkoa kuumempi hiukkaspallo. Tämä tulipallo pysyy koossa vain silmänräpäyksen, 10 –23 sekuntia. Se ehditään kuitenkin havaita, sillä se imee itseensä törmäyksessä muodostuneita hiukkassuihkuja.

Törmäyksessä syntyvän tulipallon ydin muistuttaa Brownin yliopiston tutkija Horatiu Nastasen laskujen mukaan hämmästyttävästi mustaa aukkoa. Nastase kertoo New Scientistin artikkelissa, että tulipallo imee kymmenen kertaa enemmän suihkuja kuin teoria ennustaa. Hän arvelee, että ”ylimääräiset” hiukkaset katoavat tulipallon ytimeen ja ilmestyvät sieltä lämpösäteilynä samaan tapaan kuin aine kiertyy mustaan aukkoon ja palaa Hawkingin säteilynä.
RHIC:n ydinfyysikko Dmitri Kharzeev muistuttaa laitoksensa vastineessa kuitenkin, että musta aukko, josta Nastase puhuu, on teoreettinen aukko. Se eroaa täysin todellisista mustista aukoista, eikä se voi kasvaa ahmimalla ympäristönsä ainetta. RHIC-kiihdytin ei pysty tuottamaan vaarallista mustaa aukkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla