Mustekala rakentaa itselleen kodin kookospähkinän kuorista. Kuva: <span class="photographer">Roger Steene</span>
Mustekala rakentaa itselleen kodin kookospähkinän kuorista. Kuva: Roger Steene

Selkärangaton otus keräilee kookospähkinän kuoria.

Tutkijat ajattelivat vielä jonkin aikaa sitten, että työkalujen käyttö on määritelmällisesti ihmisen ominaisuus. Sittemmin on paljastunut, että erilaisia työkaluja käyttävät myös muut kädelliset, linnut ja runsas joukko nisäkkäitä.

Nyt on selvinnyt, että jopa selkärangattomat mustekalat osaavat käyttää apuvälineitä. Mustekala Amphioctopus marginatus harrastaa puujalkakävelyä. Se käy näin: pehmytruumiinen mustela leväyttää itsensä maahan kookospähkinän kuoren päälle, tarttuu siihen lonkeroillaan, nousee niiden varaan ja kävelee niiden kärjillä pitkin merenpohjaa. Vaivalloisen suorituksen tarkoitus on kerätä kuoria ja tehdä niistä itselleen suojapaikka.

Mustekaloja sukeltaen havainnoinut Julian Finn australialaisesta Museum Victoriasta sanoo, ettei hän koskaan odottanut näkevänsä, että otus kerää kookospähkinän kuoria ja juoksentelee ympäri merenpohjaa niitä kanniskellen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Mustekala näytti kiihkeästi puuhailevan jotain kuorten kanssa, mutta en todellakaan odottanut, että se ottaisi kuoren ja juoksisi tiehensä. Se oli äärimmäisen huvittavan näköistä. En ole koskaan nauranut niin kovasti veden alla", Finn kertoi ensimmäisestä havainnostaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Käy katsomassa video mustekalan juoksusta Museum Victorian sivuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla