Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Kautta aikain ihmiset ovat syyttäneet taudeista niitä, joita ovat pitäneet ulkopuolisina.

Ihmiskunnan historia on kulkenut käsi kädessä tautien kanssa. Taudinaiheuttajien muodostama uhka on lietsonut pelkoa ja inhoa erityisesti vieraita kansoja mutta myös oman yhteisön heikompiosaisia kohtaan.

Lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen kertoo kirjassaan Tauti(n)en historia (2002), että inhon tunne on ilmeisesti evoluutiossa kehittynyt avuksi terveysuhkien karttamiseen.

Tautikammon jykevimmät juuret ulottuvat noin 12 000 vuoden taakse, maatalouden syntyaikoihin. Maatalous mahdollisti paikalleen asettumisen ja kaupunkien kehityksen. Varhaiset kaupungit takasivat elintason nousun, mutta samalla ne muodostuivat taudinaiheuttajien paratiiseiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmisen äly oli kirjaimellisesti sokea yrittäessään selviytyä näkymättömien taudinaiheuttajien kanssa. Saatiin kuitenkin aikaan ruokavalio- ja puhtaussääntöjä, jotka saattoivat vähentää tartuntariskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun yhteiskunnat monipuolistuivat, ne tulivat yhä riippuvaisemmiksi keskinäisestä kaupasta. Maailman kauppateiden kehitys oli myös tautimikrobeille jättipotti.

Varsinkin tautikokoelmaan tottumattomille naapureille tautiset ja vastustuskykyiset sivilisaatiot olivat biologisesti vaarallisia ja siksi oletettavasti myös pelottavia.

Tautihistorian vaikutukset oavt näkyneet niin Intian kastijärjestelmän synnyssä kuin eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten suhtautumisessa sellaisiin tartuntatauteihin kuin rutto, kuppa ja kolera. Kaikissa tapauksissa syytettiin yhteisön vähemmistöjä tai ulkomaalaisia.

Viime vuosikymmeninä vastaavaa on näkynyt suhtautumisessa aidsiin ja ebolaan. Esimerkiksi siitä lähtien, kun ebola keväällä 2014 nousi maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi, afrikkalaistaustaiset ihmiset ovat joutuneet ennakkoluulojen kohteiksi. Yhdysvalloissa heitä on ebolapelon takia kiusattu kouluissa, heiltä on evätty pääsy työpaikoille, heille ei ole tarjoiltu ravintoloissa, eikä heitä ole suostuttu kättelemään.

Lue lisää

Syyskuun 2015 Tiede-lehdessä on historiaan erikoistuneen toimittajan Lauri Seppälän pitkä artikkeli aiheesta. Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Jos evoluutiolla ja taudeilla selitetään muukalaiskammoa, niin evoluutiolla ehkä voi myös selittää vastakkaista suuntausta, eli sitä, että vieras saattaa myös houkuttaa esimerkiksi seksuaalikumppanina. Satun tietämään erään henkilön, joka on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Hämeessä, ja jolla on monta periytyvää autoimmuunisairautta, ja joka siitä syystä hankki puolisonsa vallan toiselta mantereelta, jotta riski jälkeläisten geenivirheiden osalta olisi pienempi.

Jopa toinen ihmislaji (tai sisarlaji) on voinut houkuttaa, vrt. neandertalilaiset, Denisovan ihminen jne., joiden perimää on nykyihmiselläkin. Paikallisella populaatiolla on voinut olla esim. geneettisesti periytyvä vastustuskyky taudinaiheuttajille. Muistaakseni neandertalilaisilla juurikin oli vastustuskyky Euroopassa esiintyville pöpöille, ja risteymät hyötyivät näistä perityistä ominaisuuksista. (Toki vastustuskyvyssä kai enimmäkseen kyse on kyllä ei-periytyvistä ominaisuuksista.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla