Egyptiläisen kirjurin muumio oli yksi tutkituista.
Egyptiläisen kirjurin muumio oli yksi tutkituista.

Nykyaikaiseksi elämäntapasairaudeksi luultu tauti vaivasi jo muinaisia ihmisiä.

Valtimoita ahtauttavan rasvakovettumistaudin eli ateroskleroosin on yleensä ajateltu olevan nykyajan ihmisen elämäntapasairaus, jolle tupakointi, ylipaino ja ja liikunnan puute altistavat. Muinaisten ihmisten muumioista on nyt kuitenkin löydetty niin paljon rasvakovettumistautia, että sairaus saattaakin johtua paljon alkukantaisemmasta alttiudesta.

Kansainvälinen tutkijaryhmä etsi tietokonekuvauksella viitteitä ateroskleroosista muumioista, jotka olivat peräisin muinaisesta Egyptistä, Perusta, Yhdysvaltojen lounaisosista ja Alaskan saarista. Yli kolmasosassa eri kulttuurien muumioista oli selviä merkkejä kovettumista. Kuten nykyihmisilläkin, iäkkäillä oli muita suurempi todennäköisyys sairastua tautiin.

Aikaisempi tutkimus on jo paljastanut ateroskleroosia esiintyneen huomattavassa osassa egyptiläisiä muumioita. Egyptissä kuitenkin muumioitiin vain yhteiskunnan yläluokkien hyvinvoivaa eliittiä, mikä on saattanut vaikuttaa tutkimustuloksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudempi tutkimus kuitenkin osoittaa tautia löytyvän eri kulttuureista sekä yhteiskuntaluokista eri ajoilta. Saint Luke's Mid America Heart Instituten professorin Randall Thompsonin mukaan tutkimus viittaa ateroskleroosin olleen muinoin yleisempää kuin uskotaan ja liittyvän ihmisen ikääntymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi The Lancet -lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla