Etelä-Euroopasta löytyi äskettäin maailman suurin muurahaisyhdyskuntien verkosto, joka ulottuu Italiasta aina Espanjan Atlantin-puoleiselle rannikolle asti, kertoo Science. Argentiinanmuurahaisten (Iridomyrmex humilis) yhdyskunnat ovat kuin yhtä...

Etelä-Euroopasta löytyi äskettäin maailman suurin muurahaisyhdyskuntien verkosto, joka ulottuu Italiasta aina Espanjan Atlantin-puoleiselle rannikolle asti, kertoo Science. Argentiinanmuurahaisten (Iridomyrmex humilis) yhdyskunnat ovat kuin yhtä suurta perhettä. Kolonioiden yksilöt tunnistavat toisensa aivan kuin ne olisivat kotoisin samasta keosta. Työlaismuurahaiset sukkuloivat vapaasti yhdyskunnasta toiseen ja kerävät ravintoa kuningattarille, jotka eivät ole edes niiden sukulaisia.

1900-luvun alussa eurooppalaistuneiden argentiinanmuurahaisten käyttäytyminen riitelee evoluutioteorian kanssa, jossa sukulaisvalinnalla on oletettu olevan keskeinen merkitys sosiaalisilla eläimillä. Sveitsiläistutkija Laurent Keller selittää toisilleen vieraiden muurahaisten rauhanomaista rinnakkaiseloa laajenemistarpeella. Yhteistyöhalu heräsi, koska agressivinen käyttäytyminen ei olisi edistänyt lajin levittäytymistä uudelle mantereelle. Kalifornian yliopistossa Davisissa työskentelevä Neil Tsutsui pitää argentiinanmuurahaisten unionia välivaiheena. Hänen mukaansa saatamme törmätä taas agressiivisiin ja omaan kuningattareensa keskittyviin työläisiin, kun laji on vakiinnuttanut asemansa Euroopassa.