Universumin kuusi käpertynyttä ulottuvuutta saattavat näyttää tältä. Kuva Andrew J. Hanson, Indiana University
Universumin kuusi käpertynyttä ulottuvuutta saattavat näyttää tältä. Kuva Andrew J. Hanson, Indiana University

Uusien ulottuvuuksien havaitseminen saattaa onnistua Planck-satelliitin mittausten avulla.

Muiden mahdollisten ulottuvuuksien havaitseminen saattaa onnistua hyvinkin pian, uskovat yhdysvaltalaistutkijat.

Gary Shiun johtama fyysikkoryhmä Wisconsin-Madison -yliopistosta päätteli, että ulottuvuuksien määrä ja luonne on vaikuttanut alkuräjähdyksessä syntyneeseen energiaan - ja että jäljet näkyisivät vielä nykyäänkin kosmisessa taustasäteilyssä.

Ne paikantamalla päästäisiin muun muassa ensimmäistä kertaa testaamaan ns. säieteoriaa, jota pidetään lupaavimpana "kaiken teoriana", selittää opinahjon tiedote.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Säieteoria, M-teoria ja braaniteoria ovat suuria yhtenäisteorioita, jotka yrittävät selittää kaikki tunnetut voimat samanaikaisesti. Jokainen niistä sisältää meille tutun kolmen paikka- ja yhden aikaulottuvuuden lisäksi useita muita ulottuvuuksia, jotka ovat käpertyneet niin pieniksi, ettei niitä voi havaita. Säieteoriassa on yhteensä yhdeksän paikkaulottuvuutta, muissa vaihtoehdoissa niitä on vieläkin enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toistaiseksi kosmisen taustasäteilyn kartat eivät ole tarpeeksi tarkkoja uusien ulottuvuuksien etsimiseen, mutta vuonna 2008 avaruuteen laukaistavan Euroopan avaruusjärjestön Planck -satelliitin mittauksissa ne saattavat jo näkyä. Jos näin käy, IceCube -neutriinoilmaisimen ulottuvuuksien etsijät saattavat jäädä nuolemaan näppejään.

Tietysti on myös mahdollista, että kukaan ei löydä lisää ulottuvuuksia siitä yksinkertaisesta syystä, ettei niitä ole olemassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla