Yhdeksäntoista nokiliitäjän reitit.
Kuva: <span class="photographer">National Academy of Sciences.</span>
Yhdeksäntoista nokiliitäjän reitit. Kuva: National Academy of Sciences.

Satelliittilähettimet paljastivat nokiliitäjän ennätysmäisen matkan.

Lapintiiraa (Sterna paradisaea) on pidetty tähän asti muuttolintujen ultrapitkien matkojen maailmanmestarina. Se taivaltaa vuosittain noin 36 000 kilometrin matkan arktisilta vesiltä etelänapamantereelle. Nyt lapintiira on saanut kovan haastajan. Siinä vaiheessa kun lapintiira on vasta puolimatkassa takaisin etelään, nokiliitäjä (Puffinus griseus) on jo lentänyt noin 65 000 kilometriä etelästä pohjoiseen ja takaisin. Matka on pidempi kuin millään muulla muuttolinnulla, sanoo tutkija Scott Shaffer Kalifornian yliopistosta.

Nokiliitäjä on merilintu, joka pesii valtavissa yhdyskunnissa Tyynenmeren ja Atlantin eteläosissa. Pesimäaika on maalis-toukokuussa, minkä jälkeen ne lähtevät pohjoiseen. Sekä Atlantilla että Tyynellämerellä elävien lintujen muuttoreitti kulkee siten, että ne nousevat länsirannikkoa pitkin pohjoiseen ja laskeutuvat itärannikkoa pitkin etelään. Ne saavuttavat pohjoisen merialueen kesä-heinäkuussa ja pesimäseutunsa syys-lokakuussa. Tällä tavalla ne pääsevät nauttimaan sekä pohjoisen että eteläisen meren kesästä, jonka aikana merien tuottavuus on huipussaan.

Vaikka nokiliitäjän muuttoreitti on tunnettu jo pitkään, muuton yksityiskohdat on saatu selvillle vasta Shafferin ja kansainvälisen tutkimusryhmän yhteisessä tutkimuksessa. Tutkijat merkitsivät kymmeniä Uudessa-Seelannissa pesiviä lintuja elektronisilla lähettimillä ja seurasivat niiden matkantekoa satelliittien avulla. Tulokset osoittivat, että nokiliitäjät kiertävät koko Tyynenmeren kahdeksikon muotoisessa silmukassa, jonka yhteispituus oli 64 037 kilometriä. Ne eivät juurikaan pysähdelleet kahden määränpäänsä välillä, vaan taittoivat matkan niin yhtä soittoa kuin mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähettimet tallensivat tietoa myös nokiliitäjän sukellussyvyydestä. Lintujen keskimääräinen sukellussyvyys oli noin 14 metriä, mutta eräs yksilö pulahti saaliin perässä 68 metrin syvyyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Shafferin mukaan lapintiira voisi periaatteessa taivaltaa yhtä pitkiä matkoja, mutta kukaan ei ole seurannut sitä lähettimen avulla. Rengastustietojen perusteella lapintiiran pitkänmatkanennätystä pitää Venäjällä vuonna 1973 rengastettu yksilö, joka tavattiin yhdeksän kuukauden päästä Australiasta, 22 530 kilometrin päässä rengastuspaikalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla