Influenssa tulee joka vuosi yhtä varmasti kuin joulu. Vertaus on osuva, sillä tautiaalto vyöryy yli Suomen sydäntalvella. Miten siltä voisi suojautua? Hymyä huuleen ja asennetta elämään, neuvoo arvostettu tiedelehti

Influenssa tulee joka vuosi yhtä varmasti kuin joulu. Vertaus on osuva, sillä tautiaalto vyöryy yli Suomen sydäntalvella. Miten siltä voisi suojautua? Hymyä huuleen ja asennetta elämään, neuvoo arvostettu tiedelehti PNAS, sillä kielteiset tunteet heikentävät immuunivastetta.

Jo vanhastaan on tuttua, että stressi ja psyykkinen tila vaikuttavat elimistön puolustusjärjestelmään. Stressi lisää kortisolin, opioidien ja muiden neuropeptidien tuotanto, jotka puolestaan vaimentavat monella tavalla immuunijärjestelmää: vasta-aineiden muodostus vähenee, T-solujen toiminta laimenee ja tappajasolujen teho heikkenee. Yhdysvaltalaispsykologit pureutuivat ensi kertaa ilmiön biologiseen ytimeen. He rekisteröivät 56 koehenkilön aivotoimintoja näiden kirjoittaessa elämänkokemuksistaan, ensin onnen hetkistä ja sitten suruista, peloista ja vihan tunteista. Erityisesti seurattiin aivojen oikeanpuoleista otsalohkoa, joka ohjaa tunteita ja itsehillintää. Sen jälkeen kaikki saivat influenssarokotteen, jonka aikaansaamat vasta-aineet mitattiin kuukausien päästä.

Tulokset olivat selvät. Ne, joiden otsalohko aktivoitui voimakkaimmin kielteisten tunteiden vyöryessä mieleen, kehittivät heikosti influenssavasta-aineita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla