Yhdysvaltain terveysvirasto haluaisi aloittaa rokotusohjelman H2N2-virusta vastaan. H2N2 aiheutti pandemian ja tappoi yli miljoona ihmistä 1950-luvulla.

Sikainfluenssaa aiheuttanut H1N1-virus ei tehnyt tuhojaan ensimmäistä kertaa. Sama influenssaviruksen alatyyppi oli asialla myös viime vuosisadan alkupuolella. Espanjantautina tunnettu pandemia riehui vuosina 1918–1919 ja siihen menehtyi arviolta 50 miljoonaa ihmistä.

1950- ja 1960-luvuilla maailmanlaajuisen influenssaepidemian aiheutti virus tyyppiä H2N2. Myös se voi palata takaisin, varoittaa Yhdysvaltain terveysvirasto NIH:in rokotetutkimuskeskuksen johtaja Gary J. Nabel juuri ilmestyneessä Nature-lehdessä.

H2N2-viruksen aiheuttamaan influenssaan menehtyi 1-4 miljoonaa ihmistä. Ihmisissä tätä virustyyppiä ei ole tavattu vuosikymmeniin, mutta kanta elää sioissa ja linnuissa. Aivan kuten H1N1 teki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nabel varoittaa, että H2N2 voi tehdä saman kuin H1N1: ilmaantua toistamiseen ihmisten riesaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nabelin mukaan H1N1-aallosta pitää ottaa opiksi. Koska rokotteen kehittäminen vie aikaa, siihen olisi syytä varautua jo nyt. Nabel kollegoineen kehottaa viranomaisia ja teollisuutta valmistautumaan mahdolliseen H2N2-aaltoon käynnistämällä rokotusohjelmat virusta vastaan heti, tavalla tai toisella.

Yhtenä vaihtoehtona Nabel pitää sitä, että vuonna 1957 lisensoitua rokotetta valmistettaisiin uudelleen ja sillä rokotettaisiin niin suuri osa maapallon väestöstä, ettei pahaa pandemiaa pystyisi syntymään.

Nabel kirjoittaa, että H2N2-viruksen pintaproteiinit on havaittu todella kestäviksi, mikä viittaa siihen, että virus ei muuntaudu nopeasti. Vanha rokote siis voisi hyvinkin tepsiä. Ainakin siitä on hyvä lähteä liikkeelle.

Nabelin mukaan aiemmin käytetyt H2N2-rokotteet on havaittu tehokkaiksi ja turvallisiksi. 

NIH:n Rokotetutkimuskeskuksen tekemien alustavien tutkimusten mukaan immuniteettia kyseiselle virukselle ei ole enää kovin monella. Alle 50-vuotiailla ei ollut käytännössä lainkaan immuniteettia H2N2-virusta vastaan, sillä heitä ei ole koskaan sitä vastaan rokotettu.

Lue myös Tiede-lehden 4/2010 artikkeli Seuraava pandemia soittaa hälytyskelloa ja Tiede-lehden 1/2010 artikkeli Lintuinfluenssa katosi mediasta, ei maailmasta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla