Empaattisiksi havaittuja yhdistää tietty versio oksitosiinin reseptorigeenistä. 

Näemme jo 20 sekunnissa, onko tuntematon ihminen luotettava, ystävällinen tai myötätuntoinen, selvisi Kalifornian yliopiston tutkimuksessa. Empaattisiksi havaituilla on myös sama geenimuoto, joka säätelee rakkaushormoniksi kutsutun oksitosiinin reseptoreita.

Kokeeseen osallistui runsaat kaksikymmentä paria, joilta otettiin dna-testit. Pareja kuvattiin videolle, kun he kuuntelivat kumppaninsa kertovan tämän kokemista ikävistä asioista.

Sitten toiselle ryhmälle näytettiin 20 sekunnin mittaisia otteita videoista. He pisteyttivät ilmeiden ja kehonkielen perusteella, miten luotettavilta, ystävällisiltä ja myötätuntoisilta kuulijat vaikuttivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osoittautui, että eniten empatiapisteitä saaneilla oli oksitosiinihormonin reseptorigeenistä kaksi G-muunnosta. Oksitosiinihormonin on havaittu säätelevän muun muassa sosiaalista vuorovaikutusta, kiintymystä ja rakkauden tunnetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ihmiset, joilla on kaksi kappaletta G-muunnosta, herättivät käytöksellään enemmän luottamusta: he nyökkäilivät, ottivat katsekontaktia ja hymyilivät enemmän sekä olivat asennoltaan avoimempia. Nämä eleet viestivät ystävällisyydestä", tutkija Aleksandr Kogan kertoo.

AA- ja AG-muotojen haltijoiden ei uskottu samassa määrin pystyvän asettumaan toisen ihmisen asemaan.

Tutkija muistuttaa, että AA- tai AG-genotyyppi ei sinänsä tee ihmisestä epäsympaattista. Kiltteytemme ja sosiaalisuutemme on seurausta monista geneettisistä ja ei-geneettisistä tekijöistä.

Alla olevasta videosta voi itse tehdä empaattisuusarvioita.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla