On se niin sympaattinen. (Kuva: Handitec, Wikimedia Commons)
On se niin sympaattinen. (Kuva: Handitec, Wikimedia Commons)

Aivomme katsovat robotin ja ihmisen halaamista samoin.

Kun videolla ihmistä tai robottia hellitään, katsojan aivojen tunnejärjestelmä reagoi samaan tapaan. Saksalaisten tutkijoiden tuloksista kertoi kommunikaatiotutkijoiden kansainvälisen järjestön ICA:n vuosikouksen tiedote.

Astrid Rosenthal-von der Pütten kollegoineen Duisburg Essenin yliopistosta teki kaksi koetta. Ensimmäisessä 40 koehenkilölle näytettiin videoilta ihmisen ja robotin kohtelua ystävällisesti ja epäystävällisesti ja kysyttiin tuntemuksia. Kaltoinkohtelu tuntui pahalta kummassakin tapauksessa, ja katsojat olivat fysiologisen mittauksen mukaan kiihtyneitä videon jälkeen.

Toiseen kokeeseen tutkijat värväsivät 14 ihmistä, ja tällä kertaa koehenkilöiden aivojen reaktioita seurattiin toiminnallisella magneettikuvauksella. Hellimisen näkeminen aktivoi aivojen limbisen järjestelmän tunnekeskuksia samaan tapaan, olipa kohteena ihminen tai robotti. Ihmisen kaltoinkohtelu kuitenkin herätti vahvemman reaktion kuin robotin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmisten reaktioita robotteihin on tärkeä kartoittaa, koska siivous- ja hoivarobotit yleistynevät kotonamme lähitulevaisuudessa, tutkijat perustelevat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla