Delfiinejä ui Havaijin lähivesillä. Kuva: Shutterstock
Delfiinejä ui Havaijin lähivesillä. Kuva: Shutterstock

”Se kehittyy tiettyä tarkoitusta varten”, tutkija sanoo.

Klitoris näyttää toimivan delfiineillä kuten ihmisillä. Sen tehtävä on tuottaa naaraalle nautintoa.

”Aivan kuin ihmisen klitoriksessa, myös delfiinin klitoriksessa on paljon verellä täyttyvää paisuvaiskudosta. Kudoksen muoto muuttuu eläimen aikuistuessa, mikä viittaisi siihen, että se kehittyy tiettyä tarkoitusta varten”, sanoo yhdysvaltalainen biologian apulaisprofessori Patricia Brennan.

Brennan ja hänen kollegansa havaitsivat delfiineiden klitoriksessa jopa puolen millin paksuisia hermoja ja ihon alle ulottuvia hermopäätteitä. Iho oli tuolta kohdin erityisen ohutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat hämmästyivät sitä, että verestä jäykistyneet klitorikset näyttivät delfiineillä ja ihmisillä hyvin samanlaisilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ihmisten ja delfiinien lantiot ovat hyvin eri muotoisia, joten klitoristen samanmuotoisuus yllätti”, Brennan sanoo tutkimustiedotteessa.

Tutkimuksen aineistona oli yksitoista häpyä, jotka oli leikattu luonnollisesti kuolleilta pullokuonodelfiineiltä (Tursiops truncatus). Tutkijat olivat aluksi kiinnostuneita vaginoiden monimutkaisesta poimuisuudesta.

Kysymys poimuisuudesta sai jäädä syrjään, kun klitorikset varastivat tutkijoiden huomion.

”Joka kerta, kun leikkelimme vaginaa, näimme hyvin suuren klitoriksen. Meitä alkoi kiinnostaa, onkohan kukaan aiemmin tutkinut sitä yksityiskohtaisesti nähdäkseen, toimiiko se ihmisen klitoriksen lailla”, Brennan kertoo.

”Tiesimme, että delfiinit harrastavat seksiä lisääntymisen ohella myös voimistaakseen sosiaalisia siteitään, joten klitoriksen toiminnallisuus tuntui todennäköiseltä.”

Eläinlajeja voi karkeasti lajitella sen mukaan, harrastavatko ne seksiä vain kiima-aikana, eli silloin kun naaras voi tulla tiineeksi, vai kaikkina aikoina. Esimerkiksi ihmiset, bonobot ja delfiinit harrastavat seksiä milloin tahansa ja ilmeisesti huvikseen.

Naarasdelfiinit hierovat usein toistensa klitoriksia kuonoillaan ja pyrstöillään, ja ne myös masturboivat. Koirasdelfiinit harrastavat keskenään anaaliseksiä ja työntyvät toistensa hengitysaukkoihin.

”Delfiinit ovat hyperseksuaalisia eläimiä”, Brennan toteaa New Scientist -aikakauslehdelle.

Tutkijat ovat väitelleet siitä, onko naaraan klitoriksella ja orgasmilla biologista tarkoitusta.

Koiraan peniksellä ja orgasmilla katsotaan olevan biologinen tehtävä, koska se lähettää siemennesteen tehokkaasti kohti maalia. Suvunjatkamisen kannalta naaraan klitoris ja orgasmi eivät ole samalla tavalla välttämättömiä.

Siksi on epäselvää, mikä niiden toiminnallinen tarkoitus on. Yhden hypoteesin mukaan ne ovat olemassa vain siksi, että kehitysbiologisesti saman nisäkäslajin koiras ja naaras ovat väistämättä hyvin samanlaisia. Jos koiraalla on jotain, naaraallakin on oltava jotain sinnepäin.

Tutkimus julkaistiin Current Biology -tiedelehdessä.

Deimos
Seuraa 
Viestejä21090

Delfiineillä on myös mielenkiintoinen ominaisuus käyttää päihteitä. Ne kiusaavat tiettyä kalaa joka erittää myrkkyä. Tämä päihdyttää ne. Eli seksi ja huumeet kelpaavat myös delfiineille. Aika ihmismäisiä ja fiksuja olentoja.

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla