Vasentassuinen kissa menee yleensä vasen käpälä edellä hiekkalaatikkoon. Kuva: Christian Westerback
Vasentassuinen kissa menee yleensä vasen käpälä edellä hiekkalaatikkoon. Kuva: Christian Westerback

Kätisyyden ero viittaa hermoston eroavuuksiin naaras- ja koiraskissoilla.

Lemmikit ovat oikea- tai vasentassuisia samalla tavoin kuin ihmiselläkin on hallitsevampi käsi. Nyt asiaa on tutkittu kissoilla, ja näyttää siltä, että naaraskissat ovat todennäköisemmin oikeatassuisia, kun taas uroskissat suosivat vasenta tassua.

Belfastin yliopiston psykologian laitoksen tutkijoiden tekemä selvitys julkaistiin Animal Behaviour -tiedelehdessä.

Kissojen kätisyyttä tai tassuisuutta on aiemmin tutkittu koeoloissa, mutta tutkijat halusivat nyt selvittää asiaa lemmikkien kannalta stressittömästi niiden normaalielämän yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukseen värvättiin 44 kissan omistajat, ja heitä pyydettiin tarkkailemaan eläimensä tassujen käyttöä kotioloissa. Kissoista 24 oli uroksia ja 20 naaraita, kaikki leikattuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kissanomistajien piti kirjata ylös, kumpaa tassua heidän eläimensä käyttää ensimmäisenä, kun se laskeutuu portaita alas tai esineiden yli ja silloin kun se astuu hiekkalaatikolle.

Kissoille asetettiin myös ruokaa eräänlaiseen ruokintatorniin, ja omistajat merkitsivät muistiin, kummalla tassulla kissa kurotti ruokaa. Sitäkin tarkkailtiin, makaako kissa mieluummin oikealla vai vasemmalla kyljellään.

Kävi ilmi, että valtaosa tutkituista kissoista, 66–73 prosenttia, näytti suosivan säännöllisesti jompaa kumpaa tassuaan, kun ne kurottivat ruokaa astiasta, laskeutuivat portaita tai nousivat kissanhiekkalaatikkoon.

Uroskissat näyttivät tämän perusteella pääsääntöisesti olevan vasentassuisia. Naaraskissat taas ottivat elämän haasteet vastaan oikea tassu edellä.

Se, kummalla kyljellään eläin mieluiten makasi, ei ennustanut tassuisuutta.

Tutkittavia kissoja oli melko vähän, eikä tulosten perusteella voida erottaa, kuinka suuri osa kissoista ylipäänsä on oikea- tai vasentassuisia. Joka tapauksessa sukupuoliero tassujen käytössä näyttää selvältä.

Syy voi olla hormoneissa, arvelee tohtori Deborah Wells Belfastin yliopiston psykologian laitoksen eläinten käyttäytymisen tutkimusyksiköstä.

”Löydös viittaa vahvasti siihen, että naaras- ja urospuolisten eläinten hermoston rakenteessa on eroavaisuuksia”, Wells sanoo tutkimustiedotteessa.

Joissain tutkimuksissa eläimen hallitsevan tassun on nähty olevan yhteydessä sen käytökseen yleisemminkin. Esimerkiksi vasentassuisten koirien on havaittu olevan säikympiä. On kuitenkin epäselvää, onko tassuisuudella todella yhteyttä eläimen luonteeseen.

Koirilla tassuisuus näyttää jakautuvan melko tasaisesti niin, että kolmasosa koirista on vasentassuisia, kolmasosa oikeatassuisia ja kolmasosa eri erityisesti kumpaakaan. Tämä tieto perustuu muutaman vuoden takaiseen australialaiseen tutkimukseen, jossa tarkasteltiin 73 koiran elämää.

Omankin lemmikin tassuisuutta voi yrittää määrittää tarkkailemalla säännöllisesti ja pitkän ajan kuluessa, kumpaa tassua se suosii normaaleissa askareissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla