Kuva: Klaus Welp
Kuva: Klaus Welp

Vedentulo lakkaa, ruokakaupat sulkeutuvat, kylmä tunkee taloihin.

Kun täyden rintaman kyberhyökkäys iskee Suomeen, se alkaa kuin varkain kahden kansanedustajan murhayrityksellä. Sitten seuraa sosiaalisen median propagandasota, joka äkkiä muuttuu todeksi, kun lipeäpulssi pääsee juomaveteen. Ensimmäiset kuolonuhrinsa digitaaliset pommit aiheuttavat iskiessään liikennevaloihin.

Tietoverkkoiskut ovat likipitäen mahdottomia jäljittää, jos hyökkääjä niin haluaa. Se käy selväksi, kun valtaisat palvelunestohyökkäykset lamauttavat suomalaisia internetsivuja. Hyökkäykset näyttävät tulevan yli 180 maasta.

Pahin on vielä edessä. Sähkön kantaverkosta huolehtivan Fingridin tietoverkko on suljettu ulkopuolelta, mutta se ei ole este huippuunsa varustautuneelle hyökkääjälle. Järjestelmään ujutettu nukkuva haittaohjelma herää toimeen ja Olkiluodon ydinvoimalassa syntyy alituotantotilanne. Samaan aikaan kybersabotaasit lamauttavat kaksi suurta sähköasemaa. Koko maa pimenee.

Ja kylmenee. Pakkanen on noussut -21:een. Sähköjen mukana katoaa lämmitys, ja kodit alkavat jäähtyä asumiskelvottomiksi.

Tiede-lehti selvitti tietoverkkosodan ja huoltovarmuuden asiantuntijoiden avulla, miten kyberhyökkäys panisi Suomen polvilleen. Jos olet tilaaja, lue koko juttu alla olevasta linkistä.

pöhl
Seuraa 
Viestejä926
Liittynyt19.3.2005

Näin kyberhyökkäys pimentää Suomen

"Järjestelmään ujutettu nukkuva haittaohjelma herää toimeen" Eiköhän nuo tärkeimmät järjestelmät ole matemaattisesti todistettu bugittomiksi. Sitä paitsi käyttöjärjestelmät voidaan rakentaa siten, että ne eivät voi suorittaa kuin tiettyjä ohjelmia. Ja kaikki koneet voidaan irrottaa verkosta sekä tärkeimmissä järjestelmissä koneen tila kopioituu reaaliaikaisesti useille palvelimille ympäri Suomea, joten yhden palvelinkeskuksen täydellinen tuhoutuminen ei kaada verkkoja. Mulle ei tiede Tiede-...
Lue kommentti