Yksi gyroskooppien kvartsipalloista ennen päällystämistä.  Kuva: <span class="photographer">Stanford University/Gravity Probe B</span>
Yksi gyroskooppien kvartsipalloista ennen päällystämistä. Kuva: Stanford University/Gravity Probe B

Aika-avaruuden kaareutuminen mitattiin ensimmäistä kertaa.

Einsteinin suhteellisuusteoria jatkaa voittokulkuaan. Nyt sen ennustama aika-avaruuden kaareutuminen on ensimmäistä kertaa suoraan mitattu. Gravity Probe B -satelliitti selvitti, miten maapallo muotoilee aika-avaruutta - ja tulos on mittaustarkkuuden rajoissa juuri ennusteen kaltainen.

Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian mukaan massa muotoilee aika-avaruutta. Avaruuden muoto puolestaan määrää, miten kappaleet liikkuvat, eli vetovoima on avaruuden geometriaa.

Myös maapallo muotoilee ympäröivää aika-avaruutta. Nasan Gravity Probe B, joka laukaistiin avaruuteen vuonna 2004, selvitti planeettaamme ympäröivän aika-avaruuden muotoa erittäin tarkalla laitteistolla, joka koostuu neljästä gyroskoopista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Gravity Probe B:n tulokset vahvistavat suhteellisuusteorian ennusteen oikeaksi prosentin tarkkuudella. "Tulokset eivät ole aivan niin tarkkoja kuin odotimme", myöntää hankkeen tieteellinen johtaja Bill Bencze New Scientistissa. Bencze uskoo kuitenkin, että tarkkuus paranee 0,01 prosenttiin, kun tutkimusryhmä saa selvitettyä kaikki niihin vaikuttaneet virhelähteet. Joulukuussa kuulemme, vieläkö tämä tulos vahvistaa suhteellisuusteoriaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla